Ha háborús bűncselekmények fedezéséről van szó, Washingtonra továbbra is számíthat a terrorállam

Washington Izrael biztonsága iránti elkötelezettségéről, a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Izraellel kapcsolatos vizsgálatáról és Iránról is szó esett Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Kamala Harris amerikai alelnök első, telefonos egyeztetése során – derült ki a Fehér Ház csütörtöki közleményéből.

Harris és Netanjahu leszögezték, hogy kormányaik elítélik a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) által indított vizsgálatot a palesztin területeken elkövetett háborús bűncselekmények ügyében.

A szervezet szerdán jelentette be, hogy vizsgálatot indít, a döntést Izraelben bírálták és antiszemita indíttatásúnak bélyegezték, a palesztinok viszont üdvözölték.

A háborús és emberiesség elleni bűncselekmények kivizsgálására 2002-ben megalakított Nemzetközi Büntetőbírósághoz 123 ország csatlakozott, az Egyesült Államok, Oroszország, Izrael és Kína azonban nem fogadja el a testület joghatóságát.

Hírdetés

A beszélgetés során Harris és Netanjahu megállapodtak abban is, hogy országaik folytatják az együttműködést a térség biztonsági kérdéseiben, különösen ami az iráni nukleáris programot és Teherán "veszélyes magatartását" illeti.

A Reuters hírügynökség mindazonáltal arra emlékeztet, hogy a Joe Biden elnök vezette új amerikai kormányzat februárban már jelezte, kész tárgyalásokba bocsátkozni Iránnal, hogy megvitassák az Egyesült Államok visszatérését a 2015-ös atomalkuhoz, amelyből Donald Trump volt amerikai elnök léptette ki az Egyesült Államokat. Az atomalku ellenzőjének számító Izrael üdvözölte a Trump-adminisztráció lépését.

A Fehér Ház közleménye szerint Harris emellett méltatta Izrael koronavírus elleni oltási kampányát is.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »