„Ha ezt tudtam volna, inkább otthon maradok, és talán megölnek”

Bírálja Horvátországot az Európai Bizottság, amiért Magyarországra tereli a Szerbiából érkező menekülteket. A magyar határra utaztatott migránsok pedig csalódottak: azt hitték, Horvátországból Szlovénián keresztül Nyugat-Európába mehetnek tovább. A horvát hatóságok azonban délelőtt sem a Tovarnikban várakozó menekülteknek, sem a Pélmonostorból buszokkal elindított menekülteknek nem árulták el, hova tartanak velük a buszok. Tudósítónknak a buszsofőrök azt mondták: ők is csak indulás után tudják meg az úti célt.

Migránsok meneteltek Szerbiából Horvátországba, a Vöröskereszt pedig ételt és vizet osztott nekik a rekkenő hőségben. A tömeg Sidnél lépte át a határt, a horvát rendőrség onnan Tovarnik felé irányította őket kukoricaföldeken és szántóföldeken keresztül.

A településre érve a migránsok csalódottan vették tudomásul, hogy a horvát menekültpolitika néhány nap alatt teljesen megváltozott. „Nem gondoltam, hogy így reagálnak az európai országok a menekültekre. Nem segítenek. Először kinyitották a kapukat, aztán bezárták. Büntetik az embereket, csak ezt tudom mondani. Ha tudtam volna, hogy ez lesz, nem hagyom ott a hazámat. Inkább ott maradok, és talán megölnek, de nem kerülök ilyen helyzetbe” – mondta egy szír menekült.

Hírdetés

Tovarnikból a menekültek egy részét Pélmonostorra szállították, ahonnan délután indultak buszok, illetve vonat a magyar határra.

A beremendi hivatalos horvát–magyar átkelőnél magyar rendőrök és buszok fogadták a migránsokat, akik dokumentumok felmutatása nélkül szállhattak át a fővárosi utakról is ismert BKV buszokra.

Az Európai Bizottság bírálta Horvátországot, amiért Magyarországra tereli a Szerbiából érkező migránsokat. A testület szóvivője azt hangsúlyozta: nem összeegyeztethető az uniós szabályokkal, hogy a horvát hatóságok regisztráció nélkül engedik tovább őket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »