Ha ezt megszavazzák, lőttek a petárdázásnak

Ha ezt megszavazzák, lőttek a petárdázásnak

Az eddigi 150 ezer forintos szabálysértési bírságot két év börtön válthatja büntetési tételként.

Benyújtotta a parlamentnek képviselőtársaival Budai Gyula a petárdázást bűncselekménnyé nyilvánító törvényjavaslatát. Ennek értelmében két év szabadságvesztés is járhatna annak, aki jogosulatlanul használ pirotechnikai termékeket, vagy megszegi azokat az előírásokat, amelyek ezekre vonatkoznak.

“Nagyon széles körű társadalmi egyeztetés előzte meg a javaslat benyújtását, több civil szervezettel egyeztettünk, a Fiatal Családosok Klubjával, az Országos Ebtenyésztők Egyesületével és társszervezeteivel is. Ennek alapján alakult ki a koncepció” – árulta el az InfoRádióban a Fidesz országgyűlési képviselője.

Hírdetés

Az alapelv: zéró tolerancia a családok, a gyerekek, az idősek és az állatok védelmében.

Amennyiben a parlament – kétharmaddal – megszavazza a javaslatot, a decemberi petárdázásnak ebben az évben vége lesz – ígéri a kormánypárti politikus.

A vita a jövő héten kezdődik, és még a tavaszi ülésszakban szavazhatnak is róla.

Egyébként egy komplett állatvédelmi javaslatcsomagról van szó, amelynek ez az első lába. A Btk. szigorítására ugyanezzel kapcsolatban ősszel kerülhet sor – tette hozzá Budai Gyula. A szabálysértési törvény eddig maximum 150 ezer forintos bírsággal sújthatta a petárdázást.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »