Ha ezeket tapasztalja, allergiás asztmája van

Ha ezeket tapasztalja, allergiás asztmája van

Asztma mellett is megjelenhet allergia, de a nem megfelelően kezelt légúti allergia szövődményeként is kialakulhat asztma. Allergiás asztma esetén mindkét betegséget kezelni kell.

Ha a légúti allergiánk ismert, de korábban nem voltak asztmás panaszaink, akkor a következő tünetekre figyeljünk. Asztmára utal a gyakori mellkasi szorító érzés, köhögés, nehézlégzés és légszomj. Jellegzetes tünete a betegségnek a sípoló légzés és a fulladás érzés – írja a napidoktor.hu.

Hírdetés

A légúti allergiát okozhatják lakáson belüli allergének (például penészgomba, poratka) és a szabadban főleg a pollenek. Allergia esetén a szervezet ezekre az egyébként ártalmatlan anyagokra védekezéssel reagál, ezért jelentkeznek a szénanátha tünetei. Javasolt allergológushoz fordulni, ha hetekig vagy akár hónapokig tartó náthás tüneteink jelentkeznek: tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, de a szem-, torok- és orrviszketés is jellemző panasz.

Az asztma a légutak krónikus gyulladásával járó betegség. Nem gyógyítható, de jól beállított kezeléssel panaszmentességet lehet a betegeknél elérni. Ha valakinél meglévő asztma mellé társulnak allergiás tünetek, akkor esetében az allergén (például a pollenek) belélegzése is egy ún. trigger, vagyis asztmás tüneteket provokáló tényező, a belélegzése asztmás tüneteket vált ki. Az allergia kezelése nélkül tehát az asztma súlyosbodására lehet számítani.

Allergiás asztma gyanúja esetén az asztma diagnózisához légzésfunkciós vizsgálatot végeznek. Azt pedig, hogy mi okozza az allergiás tüneteinket, allergiavizsgálattal lehet kideríteni. Az eredményeket a kezelőorvos összeveti a tüneteinkkel, majd megállapítja a diagnózist. Allergiás asztma esetén az allergiát és az asztmát is kezelni kell. Nagyon fontos a panaszokat kiváltó allergének lehetőség szerinti kerülése, illetve az asztma gyógyszerek mellett allergia elleni készítményeket is szedni kell. Ezeket a kezelőorvos mindig egyéni panaszok és vizsgálati eredmények függvényében, személyre szabottan állítja össze.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »