"Ha ez Kínában történik meg, már a halálos ítéleteket is végrehajtották volna"

"Ha ez Kínában történik meg, már a halálos ítéleteket is végrehajtották volna"

Csak Magyarországon fordulhat az elő, hogy egy 10 halálos áldozattal járó, milliárdos károkat okozó ipari katasztrófáért senki sem felel. Öt év telt el a Mal Zrt. ajkai zagytározójának átszakadása óta, ám nemhogy jogerős ítélet nem született az ügyben, hanem még a vád is fokozatosan gyengül. 

Amint hétfőn megírtuk, az ügyészség több pontban is enyhítette a vörösiszap-katasztrófa nyomán indult büntető-eljárásban a vádiratot. Ennek kapcsán tartott sajtótájékoztatót Kepli Lajos, a Jobbik Környezetvédelmi Kabinetének vezetője. A nemzeti párt szakpolitikusa kiemelte, a Mal Zrt. esete ékes példája annak, ahogy

az MSZP-kormányok alatti rablóprivatizáció haszonélvezőit megmenti a Fidesz által kézi vezérelt ügyészség. 

Kepli emlékeztetett: az 1990-es években a szemünk előtt zajlott le, ahogy az aktuális kormányokhoz közeli vállalkozók fillérekért szereztek meg komplett gyárakat, és lettek így később az ország leggazdagabb emberei. Így volt ez a Mal Zrt. esetében is, amelyet 10 millió forintért vásárolt meg az a kör, amelyik a katasztrófa napján is a tulajdonosa és egyben felelős vezetője is volt ennek a létesítménynek – fűzte hozzá a jobbikos országgyűlési képviselő.

A rövid történeti áttekintés után talán nem is meglepő, hogy a 2010. október 4-én bekövetkezett vörösiszap-katasztrófát követő 5 esztendőben senkit nem vontak felelősségre a 10 halálos áldozatot követelő ügyben, senki sem ül börtönben, amiért a maró lúg elárasztotta Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt, és egyetlen fillér magánvagyon sem lett zárolva, miközben költségvetési pénzekből már sok-sok milliárd forintot költettek el kármentesítésre és kártalanításra.

Nem született elsőfokú ítélet sem, az ügyészség most pedig enyhítene a vádiraton. Azon a 2011-ben megírt vádiraton, amelyet egyébként a parlamenti vizsgálóbizottság egykori elnökeként azért is tartottam megfelelőnek, mert abban szerepelt minden olyan ténymegállapítás, amelyet a vizsgálóbizottság is a katasztrófa kiváltó okaként jelölt meg – emelte ki az ellenzéki képviselő, majd figyelmeztetett: a vád egyértelműen kimondta a tulajdonosok felelősségét is.

Az N1TV Felderítő című műsora

Kepli Lajos véleménye szerint most az ügy elkenése, elmaszatolása zajlik, és félő, hogy beigazolódik az a több éves gyanú, hogy végül senkit nem fognak felelősségre vonni, és a hátunk mögött politikai-gazdasági összefonódások elsikálják egymás közt az ügyet.

Lássuk, miben változott a vádirat!

Halált okozó veszélyeztetés volt korábban a vád, de ma már különösen nagy vagyoni hátrányt okozó veszélyeztetésről beszélünk.

Hírdetés

Mintha az a 10 ember meg sem halt volna, és ezért senkinek nem kellene felelnie a törvény színe előtt – értetlenkedett a politikus; hiszen az tagadhatatlan, hogy a vörösiszap okozta az áldozatok halálát.

A legújabb vádirat szerint nem volt előre jelezhető a katasztrófa bekövetkezése.

Ha valaki egy veszélyes vegyi anyagokat tároló ipari létesítményt üzemeltet, és a tevékenysége során több millió tonna erősen maró lúg keletkezik, amit egy hatalmas tárolókazettába űrit ki, akkor nem kellene számolnia azzal a lehetőséggel, hogy ha kijut a környezetbe ez a folyadék, akkor annak milyen következményei lesznek? – vitatja az ügyészség érveit Kepli. Szerinte már csak azért is várható volt a katasztrófa, mert a megengedettnél jóval nagyobb mennyiségű, – és a technológiai szabályok figyelmen kívül hagyva – nem sűrű iszap, hanem híg lét tároltak a tározóban.

A Mal Zrt. tulajdonosai már a kezdetektől részt vettek a kárelhárításban és nem felelősek azért, hogy csak később sikerült azonosítani a kiömlő anyagot.

Ennek a kijelentésnek minden szava cáfolható – szögezte le a szakpolitikus, aki felelevenítette: a katasztrófa estéjén ő is részt vett a Védelmi Bizottság Kolontár polgármesteri hivatalában megtartott ülésén, és aki ott volt, azok azt is tudják, hogy a vállalat vezetői elérhetetlenek voltak aznap, egyszerűen elbújtak. Így a bizottság arra sem kapott választ, hogy milyen anyag ömlött a Csorna patakba, és azt vajon hogyan lehet semlegesíteni.

Azonban másnap a Mal tulajdonosai, arcpirító és vérlázító módon képesek voltak azzal a sajtó elé állni, hogy a kiömlött vörösiszap egy semleges anyag, veszélytelen, miközben akkor már 100-nál is több sérültje volt a katasztrófának.

Kepli Lajos a vádirat ijedtén átalakítása mögött felsőbb, kormányzati döntést sejt, és kevésbé tartja azt valószínűnek, hogy ezt az egészet az ügyész találta volna ki.

Véleménye szerint a vádlottaknak az a szerencséje, hogy egy teljesen következmények nélküli országban élnek, ugyanis csak Magyarországon fordulhat az elő, hogy egy 10 halálos áldozattal járó, milliárdos károkat okozó ipari katasztrófáért senki sem felel a törvény színe előtt.

Az ügy elmaszatolása zajlik – Kepli Lajos (fotó: Béli Balázs / Alfahír)

Ha ugyanez Kínában történik meg, valószínűleg már a halálos ítéleteket is végrehajtották volna rajtuk – hangzott el egy ellenpélda.

A Jobbik azt kéri a Legfőbb Ügyésztől, hogy vizsgálja felül az ügyben eljáró ügyészt, mert erre szakmai alapon lehetősége van, majd indokolja is meg a vádirat módosítását a parlament számára, amely korábban egyhangúan elfogadta a Kepli Lajos által vezetett vizsgáló bizottság jelentését. Ne feledjük, a vádirat egyértelműen kimondta: a Mal Zrt. tulajdonosai, vezetői (külön kiemelve Bakonyi Zoltánt) a felelősök a katasztrófáért. A nemzeti párt a felelősök szigorú és példás megbüntetésüket követeli.

Kepli leszögezte, mindent megtesznek annak érdekében, hogy ehhez hasonló esetek többé ne történhessenek meg, hogy a magyar emberek biztonság-érzete ne sérüljön, és hogy a 10 áldozat emlékéhez méltóan zárja le végre a magyar hatóság a vörösiszap-katasztrófa ügyét.

A kárrendezést firtató újságírói kérdésre a politikus válaszában arra emlékeztetett, hogy a károsultaknak szánt összeg lényegében költségvetési pénz, nem pedig a Mal vezetőinek magánvagyonából fizették azt ki. Pedig az ország leggazdagabb embereiről beszélünk, akik az egykori Alumínium Vállalat vagyonából kiprivatizált Balatonalmádi nyaralóban élik gondtalan mindennapjaikat, mindenféle retorzió nélkül.

Ehhez kapcsolódóan megjegyezte: sajnálatos módon a Fidesz kormány egy kifizető helynek tekintette a kártalanítási alapot, aki közelebb volt a tűzhöz, az jobb árat kapott az elszennyezett földjeiért, a többiek viszont bottal üthették a kártalanítás nyomát. De maradéktalanul elégedett csak akkor lennék, ha a károkozók vagyonából kapná meg minden károsult a neki járó összeget – húzta alá.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »