Ha erre vágyna a Balatonnál, lassan lemondhat róla

Ha erre vágyna a Balatonnál, lassan lemondhat róla

Öt év alatt duplájára drágult a túravitorlázás költsége a magyar tengeren. A nyugati medence talán még nem telt meg.

A Hellovidék összeállításából az derül ki, hogy a balatoni vitorlázás mára tényleg igazi úri huncutság lett, a „kicsik” számára nincs menekülési út. A Magyar Vitorlás Szövetség a portál megkeresésére tisztázta, a hazai vitorlázók száma mára már eléri a 35 ezer főt, az elszálló árak, az energiaválság ugyanakkor mély nyomot hagyott az ágazaton, cirka öt év alatt a duplájára emelkedtek a kikötőhelyi díjak.

Közben a versenyszerűen vitorlázók évent 4200-an vannak, de a rendszeresen vitorlázók száma is 20 ezer körül lehet.

Hírdetés

A magyar tenger partján 104 kikötő van jelenleg, ezek fele (55) alkalmas vitorlások fogadására. A kikötőket folyamatosan fejlesztik, a szolgáltatási paletta is folyamatosan bővül.

Tavalyelőttig egyértelműen keresleti piac jellemezte kikötői üzletágat, mára az elmúlt évek kikötőfejlesztései és a gazdaság lassulása okán 100-as nagységrendeben vannak szabad helyek. A tó terhelhetősége EU-s normák szerint 4 hajó hektáronként, jelenleg 0,4-0,5 per hektárnál járunk, vannak még kihasználatlan területek, főként Tihanytól – vitorlásnyelven szólva a „csőtől” – nyugati irányban.

A kikötői díjak emelkedésével párhuzamosan a hajók mérete is megváltozott, a mai hajók már sokkal nagyobbak a régieknél – derül ki még a cikkből.

A Fertő tavon egyébként több hajóval járnak-kelnek, mint a Balatonnál.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »