"Ha elveszítjük az Északi-sarkvidéket, elveszítjük az egész világot"

Ha elveszítjük az Északi-sarkvidéket, elveszítjük az egész világot – jelentette ki Sauli Niinistö finn államfő csütörtökön Arhangelszkben a globális klímaváltozás veszélyeire utalva a sarkvidéki területek fejlesztéséről rendezett nemzetközi tanácskozáson, s egyben felhívta a figyelmet a nemzetközi együttműködés fontosságára.

Az Arktisz – a párbeszéd területe címet viselő negyedik nemzetközi fórumon számos ország vezetője – köztük Vlagyimir Putyin orosz elnök -, külföldi delegációk tagjai, nemzetközi szervezetek, valamint az üzleti élet képviselői, környezetvédelmi szakemberek vesznek részt.

A finn elnök e fórumon elhangzott felszólalásában kijelentette, hogy a globális felmelegedés különösen súlyosan érinti az Északi-sark körüli területeket, ahol – mint emlékeztetett – a középhőmérséklet kétszer olyan gyorsan emelkedik, mint a Föld többi részén. Úgy vélekedett, hogy az Arktisz pusztulásának az egész világra nézve beláthatatlan következményei lehetnek.

Hírdetés

„Az éghajlatváltozás egyre nagyobb veszélyével nézünk szembe, ezért rendkívül fontos e probléma megoldásán dolgozni, ha azt akarjuk, hogy az Arktisz megmaradjon olyannak, amilyen most”

– fejtette ki Sauli Niinistö. Hangsúlyozta, hogy az Északi-sarkvidék lakosait elsőrendűen érinti a klímaváltozás minden következménye, amely hatással van hagyományos életmódjukra, így az élelmiszer-biztonság helyzetére, és újfajta egészségügyi problémáknak is a forrása. A finn államfő szerint csak nemzetközi összefogással lehet szembeszállni ezzel a jelenséggel, ennek érdekében szerinte rendkívül fontos a párizsi klímaegyezmény érdemi megvalósítása, és közös erővel kell megóvni az arktiszi őshonos lakosságot.

A globális klímaváltozással kapcsolatosan felhívta a figyelmet a szénhidrogének légköri kibocsátására, akárcsak számos üzem koromkibocsátására. Ez utóbbi mérséklésére szerinte közös megoldást kell találni, megfelelő beruházásokra és a koromkibocsátó üzemek korszerűsítésére van szükség.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »