Ha dzsihádistákra vadászik, most bukott 7 milliót

7 millió dolláros vérdíj volt kitűzve az egyik legismertebb dzihádista vezér fejére. Ám most meghalt egy légicsapásban, így, aki ebből szerette volna finanszírozni nyugdíjas éveit, más célpont után kell néznie. 

Amerikai légicsapás végzett Szíriában az al-Kaidából kivált Horaszan csoport vezetőjével, Muhszin al-Fahdival – közölte kedden a Pentagon.

A 34 éves Fahdi július 8-án, egy autóban vesztette életét Szíria északkeleti részén. Az irányítása alatt álló, volt al-Kaida tagokból álló Horaszan csoport az arab országban dúló polgárháború okozta káoszt kihasználva szerveződött meg. Azzal vádolják, hogy részt vett amerikai és európai célpontok elleni támadások szervezésében.

Hírdetés

A kuvaiti származású Fahdi a jelentések szerint szoros kapcsolatban állt az al-Kaida 2011-ben megölt vezetőjével, Oszama bin Ladennel. Feltehetően a terrorszervezeten belül ahhoz a szűk körhöz tartozott, amelynek előzetes tudomása volt a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokról. Fahdi az ezt követő, Afganisztán elleni amerikai támadás elől Iránba menekült.

Az amerikai hírszerzés és haderő több mint egy évtizeden át próbálkozott Fahdi likvidálásával. Az Egyesült Államok 2012-ben 7 millió dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére.

Jeff Davis kapitány, a Pentagon szóvivője szerint Fahdi részese volt egy 2002-ben, Kuvaitban végrehajtott támadásnak, amelyben egy tengerészgyalogos életét vesztette és ugyanabban az évben egy, a jemeni partoknál egy francia tartályhajó ellen elkövetett robbantásnak is, amely megölte a személyzet egyik tagját.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »