„Ha befogod a szád, mehetsz a pénztárhoz”

A miniszterelnök a 2018-as választásra készül, azonban azóta elvesztette azt a széles médiatámogatottságot, amelyet az előző választások során élvezett – írta meg a The Reuters.

A hírügynökség felidézte: 2014-ben győzelmét többek között annak is köszönhette, hogy a nagyobb médiumok támogatták, vagy legalábbis visszafogták a kritikájukat; ebben az állami média mellett Simicska Lajos vállalkozóhoz köthető sajtó is segítségére volt, azonban a választások után összekülönböztek, Orbán pedig kijelentette, hogy az őt győzelemre segítő jobboldali médiát a Fidesz és a kormány elvesztette.

Összeáll a triumvirátus

Ezért a miniszterelnök három közeli szövetségesére – Andy Vajnára, a kormány filmbiztosára, Rogán Antalra, a miniszterelnök kommunikációs vezetőjére és régi tanácsadójára, Habony Árpádra – támaszkodva próbálja visszaszerezni a média feletti befolyását 2018-ra (a Reuters megkeresésére a triumvirátus egyik tagja sem kívánta kommentálni a dolgot, Orbán szóvivője pedig csak annyit mondott, a miniszterelnök nem kíván semmit hozzátenni ahhoz, amit tavaly nyilatkozott, miszerint jobboldali civilek segítségét kérte a kormányt támogató médiumok létrehozásához).

Nem Orbán meghosszabbított keze

Hírdetés

Az ügynökség felidézi a TV2-vel kapcsolatos kötélhúzást, amelyben Simicska Lajos egyik üzleti partnere áll szemben Vajnával; az iparági szereplők szerint a kivéreztetett televíziónak nagy szüksége lenne nem csak a kábelszolgáltatói díj bevezetésére, hanem az állami hirdetésekre is – ezeket értelemszerűen Vajnától inkább remélhetik, mint versenytársától. Vajna a Népszabadságnak tagadta, hogy Orbán parancsára járna el, és azt mondta, hogy megteszi a kellő befektetéseket, hogy a tévé nyereségessé váljon.

Pénzszagra gyűl

A Reuters ír Habony Modern Media Group-járól is, amelynek vezetője a századvéges Keresztesi Péter; a tulajdonosok állítása szerint szintén nem a miniszterelnökért, hanem a piaci rés kihasználására hozták létre, úgy mint a 888.hu-t és a Lokal.hu-t internetes portál, amelyeken sűrűn bukkannak fel állami hirdetések.

A hirdetési lábért pedig, ahogy írják, Rogán felel, aki miniszterként 25 milliárdos éves hirdetési büdzsé felett diszponál, ezzel piacvezető szereplő, pénzével pedig vonzza a befektetőket. Aki tudja, mikor fogja be a száját, már mehet is a pénztárhoz – idézték a megszólaltatott vezetőt, aki hozzátette:

Magyarországon nincsen független média.

Vajna, Habony és Rogán, bár saját útjukat járják, most is összefognak, erről közös fényképeik is árulkodnak a Reuters szerint.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »