Ha az orvosokon, mentősökön, ápolókon múlna, itt valószínűleg mindig vizes vb lenne

Ha az orvosokon, mentősökön, ápolókon múlna, itt valószínűleg mindig vizes vb lenne

Ezt is megéltük: a nemzetközi úszószövetség (FINA) többre tartja a magyar orvosokat, ápolókat, mentődolgozókat, mint a magyar állam. Nem is kicsivel! Azon egészségügyi dolgozók, akik részt vesznek a hazai rendezésű vizes vb biztosításában, óránként akár bruttó 8000 forintot is kereshetnek.

A hvg.hu-val közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója, hogy a 17 napos sportrendezvény összesen 700 mentős (mentőtiszt, -orvos, -ápoló stb.) fordul meg a helyszíneken, lesz olyan nap, amikor egyszerre 26 mentőautó lesz kint a versenyeken. Ők vigyáznak a nézőkre.

A vizes vb egészségügyi feladatait viszont egy 550 fős egészségügyi csapat látja majd el. A toborzás már tavasszal elkezdődött, a húsvéti határidőig 174-174 orvos (elsősorban sürgősségi orvosra, sportorvosra, kardiológusra, aneszteziológusra, traumatológusra volt szükség) és ápoló jelentkezett – írta a lap.

Az órabérek fixek: egy orvos 8000 forint szuperbruttót kap, míg a rezidensek, ápolók óránként 4000 forintot keresnek. Egy dolgozóra várhatóan 5 nap jut majd, 12 vagy 8 órás műszakban. Emiatt elvileg nem történhet meg, hogy több mint 300 orvos és ápoló egyszerre menjen szabadságra – ugyanis a vébén szolgálatot teljesítők a saját szabadságuk “kárára” dolgoznak a rendezvényeken.

Az OMSZ szóvivője szerint “mindenkinek előnyös” a mentődolgozók bérezése is: hiszen ez sem tér el a FINA korábban ismertetett egészségügyi béreitől. Egy mentőorvos szakképzettségétől függően bruttó 6-8000 Ft, egy mentőápoló bruttó 4000 Ft órabérre számíthat.

Bárcsak mindig vizes vébé lenne, avagy 2 héten keresztül európai bérekért dolgozhatnak magyar egészségügyi dolgozók – méghozzá itthon!


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »