Ha Ausztria lezárja a határt, Szlovénia sem lesz rest

Egyelőre nem lehet arra következtetni, hogy Németország nem fogad több bevándorlót, de Szlovéniának le kell zárnia határait a migránsok előtt, ha azt a szomszédos Ausztria is megteszi – mondta Karl Erjavec szlovén külügyminiszter szerdán a ljubljanai törvényhozás külügyi bizottságának ülésén.
 

Hírdetés

„Amennyiben Ausztria megerősíti határvédelmét a menekültválság miatt, és Magyarország teljesen lezárja zöldhatárát a migránsok előtt, akkor Szlovéniának ugyanolyan intézkedéseket kell bevezetnie, mint Ausztriának, nem látok más megoldást” – mondta a külügyminiszter, aki hozzátette: ez az ő személyes véleménye, nem a kormány hivatalos álláspontja.
 
Kijelentette: elképzelhetetlen az a helyzet Szlovéniában, mint amilyenbe Szerbia került, amikor 150 ezer illegális bevándorló jelent meg az országban.
 
A szlovén nemzetvédelmi tanács még kedden, Miro Cerar miniszterelnök által összehívott ülésén többek között arról döntött, hogy Ljubljana továbbra is készül egy második menekülthullám fogadására, amely miatt egy tranzitközpont is épült Sentiljen, az osztrák határ mellett.
 
A szlovén kormány közölte, amennyiben az országon keresztül a közeljövőben 4500-8000 migráns vonulna át naponta, humánusan fog eljárni velük szemben, de továbbra is betartja az uniós szabályokat. A kabinet amellett foglalt állást, hogy a migránsválságot hosszú távon azokban az országokban kell kezelni, ahonnét a menedékkérők jönnek.
 
Janez Jansa volt szlovén jobboldali miniszterelnök a VTV regionális csatornának szerdán úgy nyilatkozott: az első migránshullám – amely Szlovéniát is érintette szeptember végén – arra mutatott rá, hogy a kormány nem volt felkészülve a krízis kezelésére. Figyelmeztetett, hogy a Közel-Keletről és Afrikából tömegesen érkező bevándorlók „káoszt” fognak okozni Európában, amit az Európai Uniónak meg kell akadályoznia és közös álláspontot kell kialakítania a menekült- és a migránskérdést illetően.
 
Jansa arról is beszélt, hogy indokolatlannak tartja az Európában Orbán Viktor magyar miniszterelnököt ért bírálatokat. A szlovén politikus mindazonáltal megjegyezte, hogy „Magyarország egyes intézkedéseit a migránsok ügyében nem jól kommunikálta”.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »