Ha akarna sem tudna a román határra kerítést húzni a kormány

Ha akarna sem tudna a román határra kerítést húzni a kormány

Sem Nagylaknál, sem Kübekházánál nem találkoztak migránsokkal az utóbbi időben a magyar–román határon, így egyelőre nem indokolt biztonsági határzár felhúzása – mondták lapunknak térségbeli polgármesterek. Mivel jelenleg több szakaszon járhatatlanok az utak az esőzések miatt, most akkor sem lehetne kerítést építeni, ha politikai döntést hoznának róla.

Jelenleg nem indokolt a magyar–román határon kerítés építése, de ha lesz biztonsági határzár, annak a lakosság örülni fog – mondta lapunknak Nagylak polgármestere. Gyarmati András kifejtette, hogy a településnél (továbbá Kiszombornál is) van olyan lerakat, ahol a kerítés megépítéséhez szükséges elemeket elhelyezték, és katonák is vannak a térségben, de eddig csak az előkészületek történtek meg. – Nagylaknál, a Maros árterében több száz méteren már elkészült egy 10-12 méter széles sáv, ahová szükség esetén építkezhetnek – mondta. Szólt arról is, hogy az 550 lakosú településen egyelőre nem tapasztalták, hogy migránsok kisebb vagy nagyobb csoportokban megpróbálnának átjutni a határon. Néhány kilométerrel arrébb, Makónál nemrég fogtak el migránsokat, de Nagylak egyelőre „a nyugalom szigete” – tette hozzá a polgármester.

Semmi nyoma a migránsválságnak

Hírdetés

– Nem is lehetne most a kerítést továbbépíteni – erről már Molnár Róbert, a magyar–szerb–román hármas határnál lévő Kübekháza polgármestere beszélt lapunknak. Mint kifejtette, az utóbbi napok esőzései miatt óriási a sár, járhatatlanok az utak, a közlekedési helyzet katasztrofális a határ térségében. A polgármester szerint semmi nyoma annak, hogy migránsválság lenne, illegális határátlépők nincsenek, igaz, a település közelében a szokásosnál erősebb a rendőri jelenlét. Szerinte biztos van olyan, aki örülne, ha a Kübekházáig már elkészült kerítést továbbvinnék a román szakaszon, de a többség Molnár Róbert szerint nem túlozza el a félelmet, és „nem dől be a kormányzati propagandának”.

A magyar–román szakaszon már hónapokkal ezelőtt megkezdték az előkészületeket a kerítésépítésre, de a határzár felhúzására nem volt szükség. Az utóbbi hetekben elsősorban a már kerítéssel védett szerb–magyar szakaszon próbálnak átjutni a migránsok. A rendőrség adatai szerint szerdán 167-en, csütörtökön pedig 107-en érkeztek a határzár megrongálásával Magyarországra. Mint arról beszámoltunk, a hazai menekülttáborok már most is túlzsúfoltak, vélhetően ezért rendeznek be Körmenden és Szentgotthárdon ideiglenes sátortáborokat, bár utóbbi helyen erős a lakossági tiltakozás. Kérdés, hogy a plusz 600-700 férőhellyel meddig lehet megoldani a menedékkérők elhelyezését.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 03. 05.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »