Ha, akarná akkor se nagyon tudná lebombázni a szír demokratákat Oroszország

Ha, akarná akkor se nagyon tudná lebombázni a szír demokratákat Oroszország

A ruszofób sajtó azzal kürtölte tele a nagyvilágot, hogy az orosz légicsapássorozat nem az Iszlám Államot, hanem a szír ellenzéket sújtja. Moszkva elismerte, hogy tényleg nem csak a legismertebb terrorszervezetet bombázza, hanem több más dzsihadista csoportot is. Olyan tartomány is célkeresztbe került amit félig az al-Kaida, félig a Szabad Szíria Hadsereg ural. Ugyanakkor a helyzet ennél is árnyaltabb.

“McCain szenátor azzal vádolt minket, hogy az amerikai által képzett felkelőkre mértünk csapást… Mivel azonban ezek a felkelők korábban szétszéledtek vagy csatlakoztak az al-Kaidához, ezekre csapást mérni lehetetlen küldetés” – jelentette ki Aleksey Pushkov az orosz országgyűlés külügyi bizottságának a vezetője. Ezekben a szavakban nagy adag igazság is van. John Kerry amerikai külügyminiszter korábban közölte az elvárásait: az a fontos, hogy az orosz gépek ne támadjanak Szíriában senkit, kivéve az Iszlám Államot. Washingtoni illetékesek kijelentették, hogy az Egyesült Államok által kiképzett felkelők légi támogatást fognak kapni, ha megtámadják őket az Iszlám Állam vagy a szíriai kormányerők fegyveresei. Érdekes kérdés, hogy

mi lesz akkor, ha az orosz gépek kerülnek majd az amerikaiak által kiképzett lázadók felé?

Kínos lenne. Kicsit talán betojna a nagyvilág, de mondjuk előtte az ukrajnai fronton is érdemes lenne körülszaglászni. Bevallottan azonban csak mintegy nyolcvan, amerikaiak által kiképzett szíriai lázadó harcol. A 30-as hadosztály Amerika által frissen kiképzett harcosai például azonnal átadták fegyvereiket az al-Kaida szíriai szárnyának. Nem annyira tréfás.

Washington egy évre 5400 katona kiképzését irányozta elő, ennek a tervnek eddig a töredéke került megvalósulása, mert a jelentkezők jelentős része nem bizonyult alkalmasnak a feladatra. Nagyon sokan azért léptek le, mert nem az Aszad-rendszer, hanem az Iszlám Állam ellen kellett volna harcolniuk. Ehhez nem fűlött a foguk. Ciki.

Hírdetés

A Szabad Szíriai Hadsereget különösen félti az Egyesült Államok és a nyugati közvélekedés. Holott ennek a fegyveres csoportnak az egyik politikai vezetője az orosz bombázásokkal egy időben elismerte, hogy ha döntenie kellene akkor inkább az Iszlám Államhoz állna, mint a damaszkuszi kormányhoz. A Szabad Szíriai Hadsereg önmagában is elkövetett nem egy terrorcselekményt, háborús bűnt. A Washington által ajnározott “demokratikus ellenzék” nem mindig tudja vagy akarja uralni a zöld-fehér-fekete zászlót lobogtató szabadcsapatokat. Előfordult, hogy keresztény  templomokat romboltak le és fosztottak ki vagy az ellenség szívét-máját kitépték és megették, de ettől egy teljes haderő nem minősül terrorszervezetnek. Ugyan a Szabad Szíriai Hadsereg nyíltan közösséget vállalt az al-Kaida szíriai ágával is – tiltakozva az ellen, hogy az elvben konkurens ellenzéki szervezet felkerült az amerikaiak terroristájára – de tegyük félre ezt is. Mondjuk azt, hogy “belefér”, írjuk annak a számlájára, hogy nehéz rendet tenni a káoszban. Könnyen kerülnek egymás mellé vagy egymással szembe az Iszlám Állam, az al-Kaida vagy a Szabad Szíriai Hadsereg zászlai. Mikor éppen, mikor kinek jobb. Nehezen átlátható. Mintegy mellesleg a Szabad Szíriai hadsereg erőtlen, alig ural területeket, különösen az al-Kaidahoz képest. Nem terjed olyan szélsebesen a demokrácia, mint ahogy azt elképzelték a washingtoni tervezőasztalon..

Egy azonban biztos: egyre nehezebben lehet azokat a katonákat felkutatni, akiknek életcélja a többpártrendszeren nyugvó pluralista demokrácia, antikorrupciós, emberjogvédő civil szervezetekkel, LMBTQ-felvonulásokkal, melegházassággal, liberális firkászokkal. Ki halna meg ezért? A lakosságnak elege lehet az egyre romló életkörülményekből, a háborúból, a bizonytalanságból, ezért az Aszad-rendszer annak visszásságainak ellenére egyre inkább a leglehetségesebb alternatíva a béketeremtésre. Mondjuk ki: a menekülthullám nem a diktatúra totális hatalma alatt, hanem a polgárháború idején indult meg…

Mennyiség és minőség / sputniknews.com

Ideje letenni a fegyvert. Az egyik ellenzéki párt szerint igenis könnyen elképzelhető, hogy a rendszer amúgy is kénytelen lesz egy sor reformot meghozni és erre a szír elnök garanciát is vállalt. Ezt azonban polgárháborús állapotok közepette – miközben Szíria romokba fullad, terrorszervezetek és bűnszervezetek martaléka lesz – nehéz elintézni. Politikai megállapodás szükséges.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »