Ha a macskák eltűnnének a világból

Ha a macskák eltűnnének a világból

,,Egy napon hirtelen közölték velem, hogy a rák utolsó stádiumában vagyok, erre leküldték hozzám az ördögöt, Aloha képében, aki felajánlotta, hogy meghosszabbítja az életemet, ha cserébe eltüntetek valamit a világból.”

Ki az, aki szívesen tüntetne el valamit a világból, csakhogy maradjon még egy kis ideje a létezésre? Ugye, hogy vagyunk páran? Ám mi volna az, amit először kitörölnénk az életünkből? Genki Kawamura elgondolkodtató története egy harmincéves japán férfiről, aki postásként dolgozik és egy Káposzta nevezetű macska a lakótársa.

Már a mű elején a főhős (nem tudni a nevét) megtudja, halálos beteg, megjelenik előtte az ördög (Aloha – a főszereplő nevezi el) és ajánlatot tesz neki: ha minden nap eltűnik valami a világból, a főhős tovább élhet. Ha nem, akkor meghal. Ekkor a halálos beteg visszaemlékezik a szüleire, a volt barátnőjére és az egész eddigi életére. Minden szép és kevésbé boldogító emlék lepereg lelki szemei előtt, amelyből tudomást szerzünk a férfi viselt dolgairól, kapcsolatairól és természetesen a macskájához fűződő viszonyról. Majd eszébe jutnak édesanyja szavai is: ,,Ahhoz, hogy valamit kapj, valami mást el kell veszítened.”

A főhős számára elkezdődik életének legbizarrabb hét napja, mert ahogy az ördög is érvelt, Isten is hét nap alatt teremtette meg a világot…

A férfi egyébként nem akarja elhinni, hogy az ördög a főhős képébe bújva jelenik meg előtte, de az ördögnek erre is van egy jó válasza. Igazából mi, emberek és a bennünk lévő ellentétes én vagyunk maga az ördög. Tehát milyen egyéb alak felöltése lett volna a legmegfelelőbb a pokol démonának?

A japánokra és egyébként a történeteikre is jellemző a filozofikusság, a mondák és legendák ismerete és szeretete, az elgondolkodtató és mélyenszántó gondolatok, amelyekkel arra késztetik az olvasót, hogy elmélkedjenek az olvasottak, illetve a hallottak felett. A bölcsesség, amely a kultúrájukból árad, tiszteletre méltó, ugyanakkor néha félelmetes is egyben. A japánok szinte pontosan meghatározzák az egyes problémák eredetét, de azt is tudják, hogy a szavak miként hatnak az emberekre. A könyv magyar fordítása helyenként kicsit megbotlik, ám ezáltal jobban odafigyel az ember az eseményekre, kihámozza a szöveg valódi értelmét. Minden egyes nap, amikor az ördög eltüntetne valamit a világból, a férfi visszaemlékezéseit olvashatjuk az adott tárgyról.

Hírdetés

Mi történne akkor, ha a csokoládé eltűnne a világból, vagy ha a telefon tűnne el a világból. A mobiltelefon eltüntetését követően az emberek a vonaton könyvet olvasnak, kifele bámulnak az ablakon a tájat kémlelve, vagy éppen zenét hallgatnak.

Ilyen könnyen menne a mobiltelefontól való elválás a valódi életünkben is? ,,Sok kegyetlen dolog van ebben a világban, de szinte ugyanannyi gyönyörűség is van benne.” Olvashatjuk a kötetben. S ha beleképzeljük magunkat a főhős bőrébe, rájövünk, hogy akár mi is lehetnénk a helyében. Biztosan tennénk még olyat halálunk előtt, amit már régen terveztünk, csak eddig nem volt rá alkalom. Talán mindenkinek volt/van bakancslistája, valahol.

Ha a filmek eltűnnének a világból. Az bizony nagyon fájó lenne. Vagy ha az órák eltűnnének a világból. Az emberek annyira hozzászoktak az idő múlásához, hogy ahhoz mérten osztották be a saját idejüket. Ha nem tudnánk, hogyan és milyen mértékben múlik az idő, talán sokkal nyugodtabbak és gondtalanabbak lennénk. Nem néznénk folyton a karóránkra, nem szeretnénk sehonnan elkésni, és nem kellene folyton átállítani az órát.

A macskák nem érzékelik az időt. Számukra az alvás, az evés és a létezés köthető az időhöz, vagy inkább az érzékeikhez.

Vajon mi történne, ha a macskák tűnnének el a világból? Ha jobban belegondolunk, az emberek nem tartanak macskát, a macskák tesznek szívességet nekünk, hogy együtt élnek velünk. Sokkal öntörvényűbb állatok, mint a kutyák. Akkor jönnek oda hozzánk és dorombolnak, amikor kedvük szottyan, és akkor hagynak magunkra, amikor a leginkább szeretnénk hozzájuk bújni. A főhősnek a macskája jelenti a kapaszkodót az életéhez. Kicsit megrázó, de őszinte érzés ez a részéről.

Ha a főhős tűnne el a világból? Ez a legfontosabb kérdés. A választ viszont csak akkor tudjuk meg, ha elolvastuk a kötetet. Nem hiába lett a 2019-es év egyik legsikeresebb bestsellere.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »