Ha a felvidéki magyarok nem tudnak egymáson segíteni, megteszik majd a szlovákok

Ha a felvidéki magyarok nem tudnak egymáson segíteni, megteszik majd a szlovákok

Egy érdekes írás jelent meg a héten az egyik szlovák portálon. A cikk rámutat arra, hogy a népszámlálási eredmények tükrében a szlovákiai magyarok érdekképviselete veszélyeztetve van, ezért nem is biztos, hogy a magyarok önerőből be tudnak jutni a parlamentbe. Így hát szükség van a szlovákok segítségére. De még jobb lenne, ha jönne egy új Bugár Béla.

A történet már ott rosszul kezdődik, hogy a szlovákoknak kellene biztosítaniuk a szlovákiai magyar parlamenti érdekképviseletet. Emlékszünk még a kilencvenes évekre? Akkor ez elképzelhetetlennek tűnt, minden magyar ellenségnek számított, és az volt a taktika, hogy a magyaroknak minél kisebb teret kell biztosítani.

Az idők során aztán a szlovákok rájöttek arra, ha egy-két tehetséges magyar politikust felkarolnak, akkor sikerül megosztani a magyar közösséget. Ráadásul az utóbbi években a szlovákoknak már nem is kell beleavatkozniuk a dolgokba, megtesszük ezt mi magunk is, hiszen az állandóan civakodó magyar pártok az évek során annyira elbizonytalanították a magyar választókat, hogy a nagy részük csak akkor hajlandó újra bízni a felvidéki magyar politikában, ha az egységes.

De térjünk vissza az említett cikkhez, amelyben a felvidéki magyarság politikai jövőjét elemzi a szerző. A cikk írója, Roman Pataj nem jósol biztató jövőt a magyar érdekképviseletnek. Elmondása szerint a magyarok aránya már annyira csökkenőben van, hogy az egységes párt, ebben az esetben a Szövetség sem lesz képes bejutni a parlamentbe, mert éppen csak súrolja az ötszázalékos bejutási küszöböt. Ezért egyfajta Híd 2.0-ban látja a magyarok jövőjét, azaz egy új Bugár Béla-féle messiásnak kellene az egész projektet újjáélesztenie. Ízlelgessük csak ezt a mondatot, egy új Bugár Béla, aki majd elfogadható lesz a  szlovákoknak és eladható a magyaroknak. Én csak úgy halkan teszem fel a kérdést, nem ez vezetett a jelenlegi állapothoz? Nem a Most-Híd megalakulása óta van a szlovákiai magyar politika válságos állapotban?

Részben igen, de ami meglepő, hogy a szlovákok abszolút nem érzékelik azt, hogy egy Híd 2.0 az új Bugár Bélával végleg tönkre tenné a közösségünket.

Volt idő, amikor egyfajta naivitással és idealizmussal viszonyultam a szlovák liberális kávéházi értelmiséghez. Mert úgy gondoltam, talán hajlandóak a párbeszédre, és miért is ne szeretnék megérteni a valós problémáinkat. Nos, sajnos kezdek tisztán látni, és remélem, hogy tévedek.

Szeretném azt remélni, hogy azért gondolják ezt a szlovák értelmiségi szlovákok így, mert gyakorlatilag semmit nem tudnak rólunk.

Hírdetés

Régebben néhány OKS-es (Polgári Konzervatív Párt) politikussal volt szerencsém beszélgetni a szlovákiai magyarok helyzetéről. Egyébként rendes arcok, de sajnos ők sem ismernek minket. Szerintük most már béke van, nincs is szlovák-magyar ellentét, hiszen a politikából eltűnt Slota és Mečiar is, így nem fenyegeti a szlovákiai magyarokat valós veszély. Sajnos ilyenekre az ember nem tud mit mondani, és hiába kezdi el magyarázni, sokkal átfogóbb ismeretterjesztésre van szükség. Megjegyzem erre az évek során lehetett volna példa, sajnos a közösségünk ezzel még mindig adós.

A szóban forgó cikk szerzője megemlíti az öt százalékos parlamenti küszöb lecsökkentését három százalékra.

Mondhatnánk, hogy végre valami pozitívum, így esélyt kaphatnának az etnikai alapú kisebbségi pártok. Igen ám, de a cikkben ez negatív értelemben van feltüntetve, mondván, hogy ez pozitívan diszkirminálná a magyarokat.

Továbbá nem lenne egyértelmű, hogy milyen kritérumnak kellene megfelelnie egy nemzetiségi pártnak. De ha minden párt számára egységesen három százalékos lenne a bejutási küszöb, akkor meg félő, hogy a Harabin-félék is bejutának.

Most tényleg? Ide jutottunk? Gyenge kifogások, és nagyon téves érvek arra, miért nem jó a választási küszöböt csökkenteni.

Ez egyértelmű üzenet arra, hogy a szlovákok nagy többsége nem szeretne a parlamentben látni egy egységes magyar pártot. Ehelyett jönni kell az új Bugár Béláknak, és az olyan önjelölt kalandorpolitikusoknak, mint Gyimesi György, akik szlovák listán keresztül próbálják majd egymaguk képviselni a magyarságot.

Ja, de lehetőleg ne olyanok jöjjenek mint Gyimesi, ő túl konzervatív, olyan kell, aki megfelel a szlovák mainstream liberális elitnek.

Ha ebből a példából nem világos, hogy a felvidéki magyar térfélen nem egymás ellen kell harcolnunk, hanem össze kell kovácsolódnunk, és újult erővel kell visszahelyezni a magyar parlamenti egységet a nagypolitikai térképre, akkor én nem tudom, hogy mi kell nekünk, de nagyon gyorsan be kéne fejezni az acsarkodást. Félő kimondani, és nagyon rossz szájízzel jelentem ki,

ha ez így fog folytatódni, akkor nekünk egy új Mečiarra és Slotára lesz szükségünk! Vegyük már észre, hogy tényleg nincs más út, még szorosabban össze kell zárni, mert egy csónakban evez minden felvidéki magyar!  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »