Gyuri bácsi elintézi

Ha épp semmivel sem szúrja tökön magát a romokban heverő baloldal, ne adj’Isten már attól kezdenénk tartani, hogy egy virulens, fiatalos, dinamikus és nem totál szénné égett arcokból álló liberális ellenzéki alternatíva alakulhat ki – akkor jön Konrád Gyuri bá’, és egyből feloldja minden szorongásunkat.

A Népszabadságnak adott interjúja valóságos aranybányája a hazai baloldal önfelszámolásához vezető beteges politikai/világnézeti fixációknak. Ez a beszélgetés Csuhaj Ildikó és Konrád között olyan gazdag tárháza a szinte már bájos szellemi bénázásnak hogy egy kellemesen szórakoztató hétfő délutáni poszthoz lényegében már az is elég, ha csak idézünk belőle.

Konrád mester CD-je lemezlátszója valamikor 1993 környékén beakadt. Tippelje meg, melyik kijelentést tette most, és melyiket két évtizede! (Puskázni csak a tipp után ér!)

„Igen (a miniszterelnök) egy autoritárius szisztémát épített ki. A Führerstaat az ősminta, annak a különféle változatai.(…) A kormány élén polgárháborút folytat a magyar társadalom szelleme, az értelmiség, és a minőségi teljesítmény és a reális kiválasztódás ellen… Az alternatívát redukálja, megszégyeníti, rágalmazza, lehetetleníti, megakadályozza a normális megjelenését. Más szóval, ridegebb, kíméletlenebb a Kádár-korszaknál”

 

„Én már két nagy őrültséget végigcsináltam, és a „harmadikat, ha felülkerekedik, már messzebbről fogom nézni, nem szolgáltatom ki magam neki.” „Közösen kell fellépnünk a „faisztaszagú demokratúra ellen.”

A tű makacs akadása már táboron belül is többeknek feltűnt. A Nagy Öreg Varázsló azonban bölcs önmérsékletre és türelemre inti az izgága fiatal sámán-növendékeket. Megújulásra, mindig új megközelítési formákra való nyitottságát fényesen bizonyítja, hogy egy olyan érvelést vesz elő, amellyel eddigi hosszú pályafutása alatt még sosem élt. Aki nem ért vele egyet, az….dobpergééééés: rasszista!

„Visszatetszőnek találom a facebookos közösségnek ezt a szinte rasszista utálatát a volt politikusokkal szemben. Azokat épp ellenkezőleg, meg kell becsülni.(…) Azt, hogy a véleményalkotásra joga van minden magyar állampolgárnak, az aggastyánnak is, elvitatni olyan, mint a rasszizmus.”

Hírdetés

A demokrácia idős pontifex maximusa jó tanácsokkal is ellátja a most szerveződő fiatalokat, akiknek olyan arca van, amire „szívesen nézett oda”. (Ennek esztétikai indokait sajnos nem osztja meg velünk…).És, ami innen jön, az lényegében a Hírtv-ben is elhangozhatott volna Kálomista Gábor és Gajdics Ottó szokásos emelkedett beszélgetéseinek alkalmával.

Nem tartom lehetetlennek, hogy a fiatalemberek, akik azt gondolják, amit Várady Zsolt is, csinálnak egy pártot (…). A barátom és egykori szamizdat-kiadóm, Demszky Gábor, amikor huszonegynéhány éves volt – mint az iWiWes fiatalember – valóban meglepődött, amikor felcsillant előtte a lehetőség, hogy ő legyen a SZDSZ főpolgármester-jelöltje. És most is vannak fiatalok, Várady Zsolt, Gulyás Balázs, Füzessi Károly, akiknek most hallom először a nevét, és még ki tudja, hányan fognak színre lépni, talán éppen a hahások közül.

 

Összefoglalva: az internetadó elleni tüntetés szervezői valójában pártalapításra készülnek, amúgy meg olyanok, mint Demszky, és különben is hahások. Nem mondom, Gajdics mester még Bajnai-gárdázott is volna egy vereteset, de ne legyünk maximalisták, szép, kerek ez így is. Most mindannyian emeljük magasba telefonunkat, és mondjunk köszönetet Konrád Gyuri bátyánknak, hogy három mondatban megfogalmazta azt, amiről mi is nyenyeregtünk már sokkal hosszabban, és jóval gyengébb stílusban.

A slusszpoén, az igazán tömör, mégis tökéletesen kifejező önvallomás a vége felé bontakozik ki: Végre bepillantást nyerhetünk egy kérlelhetetlen, bátor demokrácia-harcos lelkének mélyére, megláthatjuk, mik azok a morális mozgatórugók amelyek még 81 évesen is a diktatúra elleni küzdelemre sarkallják.

Nekem jó volt ez a húsz év, amelyet most úgy szidnak…

Az interjú végén Csuhaj meglehetősen tiszteletlen módon felveti, hogy a baloldal három megsemmisítő vereségében talán a nagy összefogósdit kierőszakoló veterán ballib értelmiségnek is lehet némi felelőssége. A Nemzet Bölcse elgondolkodik, mélyen magába száll, és az alapos önvizsgálat végén azt mondja:

 A vereségben nincs. Ha az eredmény jobb lett volna, abban lett volna egy kis részünk.

Hát, igen…A Konrad and& Co. pont azért tart itt, mert ez az elcseszett, nyomorult húsz év jó volt nekik. Ez az ország meg azért tart itt, mert az olyan fazonoknak volt itt jó húsz évig, akik egy háromszoros pofára esés után is képesek ekkora arccal nyilatkozni. Akik ezzel a rendíthetetlen szélesvásznú egóval barmolták szét nem csak a maradék baloldalt (ezért akár még hálás is lehetne nekik a nemzet), hanem Magyarországot is. Köszönjük meg Gyuri bátyánknak, hogy újra, meg újra emlékeztet rá minket…

Balogh Gábor


Forrás:jobbegyenes.blog.hu
Tovább a cikkre »