Gyurcsányék letolvajozták Orbánékat

Tolvajnak nevezték a Fideszt, a mezőhegyesieket pedig demonstrációk sorozataira biztatták a baloldali ellenzéki pártok azon a tiltakozó nagygyűlésen, amelyet a Mezőhegyesi Ménesbirtok feldarabolása miatt rendeztek a Békés megyei településen. A rendezvényt szervező Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc összefogásra szólította fel az ellenzéki pártokat a nagybirtok megmentése érdekében.

A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. egyik munkatársa szerint tudatosan veszi el a kormány a magyar agráripar egyik legnagyobb társaságát. Kovács Sándor azt is sérelmezte, hogy tárgyalni sem hajlandók a kormányparti politikusok arról, hogy a 20 százalékban meghagyott nagybirtokok közé a mezőhegyesi ménesbirtok is bekerülhessen.

„Amikor a sokadik próbálkozásunkra végre valaki a kormány részéről hajlandó volt fogadni bennünket, az kérdeztem először Lázár miniszter úrtól, hogy – nem vitatva a kormány szándékát, miszerint a magyarországi szántóterület 80 százaléka legyen kis- és közepes vállalkozás és csak 20 százaléka nagyüzem – miért nem fér bele Mezőhegyes ebbe a 20 százalékba. A kérdésemre érdemi választ nem adott” – mondta Kovács Sándor, a Mezőhegyesi Ménesbirtok üzemi tanácsának elnöke.

Az ellenzéki tiltakozó nagygyűlésen a baloldali pártok egyetértettek abban, hogy a kormány sorsára hagyja a földből élő gazdákat azzal, hogy ismerősöknek játssza ki a földeket. „Éppen ezért azt javaslom Önöknek, hogy járjanak a Fidesz nyakára, menjünk el együtt tüntetni Békéscsabára, december 8-án az első mezőhegyesi földárverésre, tüntessünk a parlamenti képviselőjük, Simonka György háza előtt, menjenek el a közgyűlés elé, tiltakozzanak ott, ne hagyják őket nyugodni” – buzdított Szigetvári Viktor.

Hírdetés

Az MSZP felháborítónak nevezte, hogy a kormány úgy adja el a földeket, hogy közben bérlőket is talált a területekre. „Azon túl hogy odaadják ügyvédkislánynak, postásnak, a Simonka unokatestvérének a földet, most még el is akarják adni. Ez a legszörnyűbb, amit csinálnak és ezt mindenképpen meg kell akadályozni” – mondta Gőgös Zoltán, a párt elnökhelyettese.

Az ellenzéki tüntetést szervező Demokratikus koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc szerint a rendszerváltás óta csak csak néhány gazda él jól, miközben a földdel dolgozók nem találnak lehetőséget. „Azért él még Mezőhegyes, mert itt van a háttérben a gazdaság. Abban a pillanatban, hogy itt is pár tucatnyi családi gazdaság jön létre a ménesbirtok helyén – sajnos igaza van a polgármester úrnak és az előttem szólóknak – munkahelyek százai mennek veszendőbe” – mondta a volt miniszterelnök.

A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-nek 2017-ben jár le a szerződése. Utána 20 évig művelhetik más bérlők a 8000 hektáros területet, amit közben eladásra hirdet a kormány. A kiírt hirdetmények és a földhasználati lapokon bejegyzett adatok között több esetben is eltérés volt, a leendő földbérlők között van a helyi postás, az iskolaigazgató és az egykor a miniszter elnökségebón dolgozó jogásznő is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »