Gyurcsányék feljelentik Lázár Jánost

Gyurcsányék feljelentik Lázár Jánost

A Demokratikus Koalíció (DK) feljelenti Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert, mert szerintük 5 és fél milliárd forintos kárt okozhat, hogy nyílt pályázat és verseny nélkül választották ki a dohány-nagykereskedelmet ellátó cégeket. Habony Árpád beosztottja is jól járhat, az Együtt pedig szintén feljelentésre készül.

Varju László, az ellenzéki párt színeiben politizáló független országgyűlési képviselő csütörtöki, közleményében törvénytelennek minősítette, hogy a kormány a nagy dohánycégek 6 milliárd forintos ajánlata helyett „Lázár János hódmezővásárhelyi haverjának” 600 milliós ajánlatát fogadja el a koncesszióért.

„Lázár János érdekköre ellopta a teljes dohányipart, trafikostól, nagykerestől, mindenestől” – fogalmazott a DK-s politikus, hozzátéve: pártja eltörölné a teljes trafiktörvény-csomagot, újra koncessziómentessé téve a dohány kis- és nagykereskedelmet.

Munkahelyet teremt, de elbocsátáshoz vezet?

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) június közepén ismertette: 2015. november elsejétől a koncesszióra jogosult BAT Pécsi Dohánygyár Kft. és a Tabán Trafik Zrt. konzorciuma végzi az egész ország területén a dohánykiskereskedelem-ellátási tevékenységet. A központi trafikellátó minden hazai dohánytermék-nagykereskedővel köteles lesz szerződést kötni. A nemzeti dohányboltok tulajdonosai a cash&carry (fizess és vidd) raktárakból a havi rendeléstől függetlenül, soron kívül is megvehetik a szükséges dohánytermékeket. A központi dohányellátó az állami bevétel mellett országosan közel 400 új munkahelyet is teremt – jegyezték meg.

A Dohányipari és Dohánykereskedelmi Dolgozók Szakszervezete (DDDSZ) pár nappal később felhívta a figyelmet arra, hogy országos szinten a dohányértékesítésben foglalkoztatott mindegy 1000-1200 embernek csak a harmadára lesz szükség az új rendszer felállásával, minimum 600 munkavállaló veszítheti el jelenlegi munkahelyét. Szerintük főként a területi értékesítésben dolgozók érintettek, illetve az ő munkájukat támogató háttérszemélyzet.

Hírdetés

Láncziék jól járnak

Többmilliárdos haszna lehet a trafikellátó koncessziót elnyerő két cégnek piaci szakértők szerint, mivel fúziójuk miatt nem lesznek versenytársak, és iparűzési adót sem kell fizetniük. Az üzletet felügyelheti Lánczi Tamás is, a Századvég korábbi vezető elemzője ugyanis nemrég került az egyik cég Magyarországi leányvállalatához. Habony Árpád londoni cégének ügyvezetője üzleti tapasztalat nélkül lett a British American Tobacco felügyelőbizottságának tagja, korábban a közigazgatásban dolgozott. Nem dohányzik – a többi közt ezért találták alkalmasnak a felügyelő-bizottsági tagságra a British American Tobaccónál Lánczi Tamást. A vállalat a Népszabadságnak cáfolta, hogy Lánczi kinevezésének köze lenne ahhoz, hogy a British American Tobacco, a Tabán Trafikkal közösen megkapta a dohány-nagykereskedelem monopoljogát az államtól.

Szigetvári Viktor, az Együtt – a Korszakváltók Pártja elnöke hétfőn „elfogadhatatlan, korrupt tranzakciónak” nevezte a fentieket, majd hozzátette: az államnak nincsen joga sok száz millió forintos vagy akár milliárdos adóbevételekről lemondani. A politikus azt is megjegyezte, egyre nagyobb aggodalomra ad okot, hogy Lánczi Tamás, „Habony Árpád beosztottja” lett a British American Tobacco felügyelőbizottságának új tagja (a Századvég vezető elemzője márciusban került be a felügyelőbizottságba). A pártelnök csütörtökön tartott sajtótájékoztatójában már arra szólította fel a kormányt, hogy ne írja alá a dohány-kiskereskedelmi ellátásról szóló koncessziós szerződést a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. és a Tabán Trafik Zrt. konzorciumával.

Az Együtt is feljelentésre készül

A párt szerint „itt hűtlen kezelés folyik”, ezért a párt az ügyben választ vár adatigénylési kérelmére, és amint az megérkezik, feljelentést tesznek a hatóságoknál. Szigetvári Viktor sértőnek és megalázónak nevezte, hogy eközben kiderült, a Continental Dohányipari Csoport vezetőjéhez, Sánta Jánoshoz került a Napi Gazdaság kiadójának 49 százaléka. Innen kezdve minden Magyarországon megvásárolt cigaretta „egy darab leütést, egy darab hazug betűt jelent a Napi Gazdaságban” – fogalmazott.

Végül azt követelte pártja nevében, hogy a British American Tobacco adjon választ arra, hogy Londonban bejegyzett, multinacionális tulajdonú vállalatként „miért asszisztál a Fidesz lopásához” Magyarországon.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »