Gyurcsány új akciója a magyarok ellen

Gyurcsány új akciója a magyarok ellen

Többek között a kettős állampolgárok szavazati jogának eltörléséért gyűjt aláírásokat a Sokak Magyarországa című program vitája ürügyén a Demokratikus Koalíció. Eddig mindössze pár tízezren írták alá gyűjtőívüket. Az Együtt még kisebb hatásfokkal szedi az aláírásokat a népszavazások erőszakos megakadályozása és az Európa elleni gyűlöletkeltés ellen: csupán ötezren támogatják kezdeményezésüket.

Módosított a Demokratikus Koalíció azon a tervén, amit Gyurcsány Ferenc pártelnök februári kongresszusukon jelentett be, miszerint a következő hetekben aktivistáik ellepik az utcákat, hogy ismertessék és véleményeztessék az emberekkel programjukat. Akkor úgy indokolt: a szöveg nem kőbe vésett, inkább „ajánlás, mit csináljunk Orbán után”.

Mivel a Sokak Magyarországa 80 oldalon, 45 témakörben, több mint háromszáz pontot tartalmaz, öt pontot emeltek ki belőle, amiről most gyűjtik az aláírásokat: a vasárnapi zárvatartás ellen, az olcsóbb internethasználatért, a minimálbérnek a létminimumhoz igazításáért, az ápolók és pedagógusok bérének emeléséért, valamint azért, hogy „csak azok vehessenek részt az országgyűlési választásokon, akik Magyarországon élnek vagy korábban itt éltek”.

A Magyar Idők megkeresésére Gréczy Zsolt közölte: több tízezer aláírás gyűlt már össze, a Sokak Magyarországa című programhoz érkezett észrevételeket, javaslatokat pedig várhatóan tavasz végéig összesítik. A párt szóvivőjének elmondása szerint minden megyében, minden fontos városban, főként piacokon, aluljárókban, illetve lakossági fórumokon és az interneten kikérik az emberek véleményét.

Emlékezetes: Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején, 2004 decemberében „érdeklődés hiányában” nem volt sikeres a kettős állampolgárságról szóló népszavazás. Helyesebben bár az igenek voltak többségben, arányuk nem volt elég az ügydöntő népszavazáshoz szükséges 25 százalékhoz, így csak véleménynyilvánító referendumhoz lett volna elegendő a több mint másfél milliós választói támogatás.

Az akkori MSZP–SZDSZ-es kormányzat egyebek mellett „Ne fizessünk havi 20 ezer forintot családunk pénzéből”, „Ne fizessünk állásunkkal az olcsó határon túli munkavállalók miatt” szlogenekkel kampányolt a nem szavazatok mellett, amit Gyurcsány ekkor „felelős hazafiságnak” nevezett.

Hírdetés

Aztán 2010 májusában, amikor a parlament elfogadta a kettős állampolgárság könnyítéséről szóló törvényjavaslatot, csupán három MSZP-s képviselő: Szanyi Tibor, Molnár Csaba és Gyurcsány Ferenc szavazott nemmel. A DK elnöke akkor is hajthatatlan maradt a kérdésben, amikor 2013-ban Mesterházy Attila Kolozsvárott megkövette az erdélyi magyarokat az állampolgárság kiterjesztéséről szóló 2004-es népszavazás ügyében. Mint mondta, tudomásul veszi, de nem ért egyet az MSZP – akkori – elnökének bocsánatkérésével.

Emlékezetes: Gyurcsány Ferencék novemberben a kvótarendszer bevezetése melletti aláírásgyűjtésbe kezdtek arra hivatkozva, hogy egy felmérés szerint a magyarok 74 százaléka egyetért a migránsok kötelező betelepítésével. A párt akkor úgy tervezte, hogy az ország 83 pontján karácsonyig gyűjtik a szignókat, végül pedig „aláírások százezreit szeretnék bemutatni”. A párizsi terrorcselekmények után a DK átmenetileg felfüggesztette akcióját, majd csendben végleg kihátrált mögüle.

– Tekintettel arra, hogy a kormány ez ügyben az európai bírósághoz fordul, a DK úgy döntött, hogy megvárja a bírósági döntést. A DK ugyanakkor természetesen kiáll a kvótarendszer mellett, ahogy azt az EU vezető államai teszik – mondta akkor a Magyar Időknek Gréczy Zsolt. A párt szóvivője tagadta, hogy döntésükben szerepet játszott volna Gyurcsány Ferenc beismerése, miszerint a tagságának nagy része sem ért egyet a kvótákkal. A volt miniszterelnök egy szombathelyi fórumon ugyanis arról beszélt, hogy akkor sem változtat a bevándorlással kapcsolatos, a menekültek befogadását pártoló álláspontján, ha a magyarok, sőt saját pártja tagjainak többsége nem ért egyet vele.

Úgy fogalmazott, nem lesz „harminc ezüstpénzért a politika Júdása”.

Arra hivatkozva, hogy Magyarországot úgymond az Európai Unióban tartsa, a Bajnai Gordon alapította Együtt is aláírásokat gyűjt két kérdésben: a népszavazások erőszakos megakadályozása és az Európa elleni gyűlöletkeltés ellen.

Szigetvári Viktor tájékoztatása szerint Budapesten átlagosan 5-8 helyszínen, vidéken a megyei jogú városokban és egyes járási központokban eddig több mint ötezer aláírást szedtek össze. Arra a kérdésünkre, hogy akciójukat meddig folytatják, az Együtt elnöke úgy fogalmazott: mivel Orbán Viktor az EU ellen politizál, sokáig. Hozzátette: minél több Európa-párti emberhez el kívánnak jutni.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »