Gyurcsány teljes kontroll alatt tartja Karácsonyt

Gyurcsány teljes kontroll alatt tartja Karácsonyt

Karácsony Gergely csupán a kirakat, a háttérben viszont Gyurcsány Ferenc és köre áll Mráz Ágoston Sámuel szerint.

Karácsony Gergely Gyurcsány Ferenc politikai stratégiájának a végrehajtója – jelentette ki Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezérigazgatója a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Az elemző rámutatott, hogy Karácsony nemcsak a kampányban jutott alárendelt szerepe, hanem egy esetleges győzelem esetén bármikor leváltható lenne a pozíciójáról.

– Húsz évvel ezelőtt is Gyurcsány Ferenc és köre volt az, aki Medgyessy Pétert miniszterelnöki székbe juttatta, és abban a pillanatban, amikor érdekük fűződött hozzá, a magyar közjogi rendszer lehetőségeit kihasználva leváltották a miniszterelnököt és Gyurcsány Ferenc került a helyére.

A miniszterelnök-jelöltként is induló Karácsony Gergelyt folyamatos kontroll alatt tartja Gyurcsány Ferenc Fotó: facebook.com/kocsismate

Azzal kapcsolatban, hogy a fővárosban is Gyurcsány Ferenc köreinek van a legnagyobb beleszólásuk a valós döntésekbe, Mráz Ágoston Sámuel kiemelte, hogy a főpolgármester Facebook-kommunikációja mögött is például a Gyurcsány-kormány egykori kabinetfőnöke, Gál J. Zoltán áll.

Az elemző szerint ahogyan a főpolgármester körül Gyurcsány Ferenc emberei ülnek a főváros döntéshozói pozícióiban, miniszterelnökként is hasonlóan tartaná kontroll alatt a DK elnöke.

Hírdetés

– Ha Gyurcsány Ferenc azt szeretné, hogy a főváros után az országban is ő legyen a meghatározó döntéshozó, akkor ehhez két dologra van szüksége: Karácsony Gergely ne legyen túl erős és folyamatos kontroll alatt legyen – fogalmazott Mráz Ágoston.

Az elemző szerint a főpolgármester bejelentése a miniszterelnök-jelölti indulásról siker helyett kudarc lett, melynek következtében Karácsony Gergely az elmúlt egy hétben jól láthatóan menekült a sajtó elől.

– Pedig az a baloldali politikus, aki állandóan azért kesereg, hogy a sajtószabadság állítólag milyen rossz helyzetben van Magyarországon, az mégsem menekülhetne az újságírói kérdések elől – hangsúlyozta az igazgató.

Vesszőfutássá vált Karácsony kampánya

Vesszőfutáshoz hasonlította Karácsony Gergely miniszterelnöki jelöltségének első heteit Deák Dániel politológus, a XXI. Század Intézet vezető elemzője a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában. Hangsúlyozta: bár hónapok vannak a baloldali elővalásztásokig, Karácsony már most olyan hazugságspirálba keveredett, amire még nem volt példa a magyar politikában.

A főpolgármester legrosszabb kifogásának azt nevezte, hogy más írta be az önéletrajzába a hamis tudományos fokozatot, mivel elképzelhetetlen hogy egy politikus ne tudja, mi szerepel a személyét érintő iratokban.

A Párbeszéd kormányfő-jelöltjének nyelvvizsga-botrányával kapcsolatban rámutatott: a kommunista időket kivéve Magyarország mindenkori miniszterelnöke mindig beszélt legalább egy idegen nyelvet.

Az elemző felidézte Batthyány Lajos, az első felelős magyar kormány vezetőjét aki három nyelven szólt a kivégzése előtt, vagy Apponyi Albertet, aki a trianoni békediktátum rendelkezéseire válaszként angolul, franciául, és olaszul is elmondta a nagy hatású védőbeszédét.

Deák Dániel szerint az is rendkívül kínos lenne, ha a baloldal esetleges győzelme esetén a miniszterelnökké választott Karácsony Gergelyt például informálisan felhívná az amerikai elnök, ahogyan Orbán Viktort például a konyhában érte Donald Trump magánhívása. – Ilyen esetekben nem áll rendelkezésre tolmács, s Karácsony gyakorlatilag meg sem tud szólalni angolul, vagy más idegen nyelven – mutatott rá a politológus. Hozzátette: a fontos tárgyalások, csúcstalálkozók szüneteiben is tolmács nélkül kell boldogulniuk kell a vezetőknek.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »