Gyurcsány: nem kell bocsánatot kérni 2006 őszéért

Gyurcsány: nem kell bocsánatot kérni 2006 őszéért

A volt miniszterelnök a Hír TV-nek azt mondta, szerinte azóta kiderült, hogy rendőrszakmai hibák történtek, amihez a politikának nem volt köze.

Karácsony Gergely október 23-án sajnálkozását fejezte ki a 10 évvel ezelőtti események miatt, ezt sokan úgy értelmezték, hogy a volt miniszterelnök nevében tette.

„Ne felejtsétek el, hogy ez a nap 2006 10.23 10. évfordulója is. Ez a nap volt a 3. köztársaság haláltusájának első napja. Az ország egyik fele úgy érezte Orbán puccsot akar végrehajtani. A másik fele viszont úgy érezte, hogy a rendőrség nem tudja és nem is akarja megkülönböztetni egymástól a csőcseléket és a gyülekezési jogukkal élő polgárokat. Mások nevében nem beszélhetek. A magam nevében mondom, hogy végtelenül sajnálom, hogy ez megtörténhetett a 3. magyar köztársaságban” – mondta a Párbeszéd Magyarországért társelnöke.

A kijelentés, amit a sajtó lényegében úgy értelmezett, hogy a Párbeszéd politikusa Gyurcsány nevében kért bocsánatot. Annak ellenére jelent ez meg, hogy a politikus kifejezetten jelezte csak a saját nevében beszél. És bocsánatot sem kért, csupán annyit mondott: sajnálja, ami történt.

Bocsánatot Gyurcsány ferenc sem kért 2006-ért azt mondta: többször mondták, hogy ők is sajnálják a történteket, de a 10 évvel ezelőtt történtek miatt politikusnak nem kell bocsánatot kérnie.

Hírdetés

„A rendőrszakmai hibákért a kormány sajnálkozását fejezte ki. az azóta elindult és részben elsőfonon befejeződött eljárások azt derítették ki, hogy politikai érintettség a rendőr szakmai hibákban nincs. Ezért a rendőrség hibáiért való sajnálkozáson túl azt gondolom, hogy politikusnak bocsánatot kérnie nem kell” – nyilatkozta Gyurcsány Ferenc.

Karácsony Gergelyt nem zavarja, ha bocsánat kérésként értelmezték az október 23-ai ellenzéki rendezvényen elhangzott kijelentését.

„Én 2006 őszén nem politikus voltam, így bocsánatot kérni sem tudok, de szívesen megteszem ha úgy tetszik ez egy bocsánatkérés a részemről. Szerintem a magyar baloldalnak, ha komolyan veszi, hogy történelmi felelőssége van, hogy az országot a demokrácia útjára vigye, azt is feltételezi, hogy az elmúlt évtizedek politikai hibáit is számon tartjuk és megpróbáljuk őszintén a nyilvánosság elé tárni. és megpróbálunk őszintén beszélni arról, hogy hol hibáztunk” – mondta Karácsony

Karácsony Gergely szerint: a 10 évvel ezelőtti október 23-a egy olyan tüske a magyar politikában, amit az ország még nem dolgozott fel. A PM társelnöke 2006-ban a Medián piac- és közvélemény-kutató cégnél volt kutatásvezető.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »