Gyurcsány: Most már Orbán lett Putyin pincsije

Gyurcsány: Most már Orbán lett Putyin pincsije

Putyin budapesti látogatását nem hagyták szó nélkül az ellenzéki pártok. A Jobbik szerint Magyarországnak közvetítő szerepet kellene betöltenie a Nyugat és Oroszország között. A szocialisták arra szólították fel Orbán Viktort, hogy tájékoztassa a közvéleményt és a pártokat, pontosan mi hangzott el az orosz elnökkel zárt ajtók mögött folytatott tárgyalásán. Gyurcsány Ferenc szerint Magyarországnak végtelenül romlott miniszterelnöke van, az LMP pedig arról beszélt, Orbán Viktor gázért eladta az országot.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik parlamenti képviselője csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján üdvözölte Vlagyimir Putyin orosz elnök magyarországi látogatását.

Putyin BudapestenA csütörtöki nap eseményeit percről percre követtük.Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin sajtótájékoztatójának összefoglalóját IDE KATTINTVA olvashatja.Az Együtt szervezésében tüntetnek Putyin ellen a fővárosban, percről percre követjük az eseményeket.

Kiemelte ugyanakkor, szerintük Orbán Viktor miniszterelnök nem mondott igazat, amikor azt állította, Magyarországon kívül álló tényezők vezettek az Oroszország elleni európai szankciókhoz. Gyöngyösi Márton szerint ugyanis a kormányfő Brüsszelben rendre megszavazza azok meghosszabbítását, miközben egyedül a Jobbik állította a kezdetektől, hogy a szankciók ellentétesek a magyar nemzeti érdekkel.

A Jobbik politikusa példaként említette, hogy a szankciók több milliárd eurós károkat okoztak a magyar gazdaságnak, elsősorban az agráriumban.

Az MSZP nem érte be azzal, ami Putyin és Orbán sajtótájékoztatóján elhangzott. A szocialisták arra szólították fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy tájékoztassa a közvéleményt és a pártokat, pontosan mi hangzott el a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel zárt ajtók mögött folytatott tárgyalásán.

„Nem is a spájzba, hanem a kasszához engedi az oroszokat”

Molnár Gyula arra hivatkozott, hogy a kormányfő és az elnök rendkívül rövid és „kevéssé informatív” sajtótájékoztatót tartott találkozójuk után ahhoz képest, ami a megbeszélésen történhetett.

A szocialista politikus a sajtótájékoztatón elhangzottakra úgy reagált: 2016-ban és 2017-ben megváltozott a világ, de ebben a helyzetben hibás és bűnös lépés lenne elszakadni egy erős szövetségtől. Magyarország az elmúlt évtizedekben politikai, kulturális és földrajzi értelemben ugyanis egy erős szövetségnek, az Európai Uniónak volt a részese, és továbbra is ebben a szövetségben kell keresnie a helyét – tette hozzá.

Orbán Viktorra utalva kijelentette: az az ember, aki 28 éve „elzavarta az oroszokat” Magyarországról, ma visszaengedi őket, „ráadásul nem is a spájzba, hanem egyenesen a kasszához, ráadásul a kasszának inkább a kifizetési oldalához”.

A keleti nyitás nem járhat együtt a nyugati zárással – mondta Molnár Gyula, aki előbb oroszul, majd magyarul hozzátette: lehetünk barátok, kell tudnunk együttműködni, de új alapokon. Ha egy európai állam túlságosan közel engedi magához Oroszországot, akkor könnyen úgy járhat, mint Ukrajna – mondta zárásként.

„Orbán orosz nemzeti érdekeket szolgál”

Orbán Viktor miniszterelnök és pártja az orosz nemzeti érdekeket szolgálja ki Magyarország érdekei helyett, és a Jobbik is ugyanezt teszi – mondta a Párbeszéd szóvivője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Hírdetés

Tordai Bence szerint a magyar nemzeti érdekeket az szolgálná, ha minél gyorsabban csökkentenék, vagy megszüntetnék Magyarország energiaellátási függőséget Oroszországgal szemben. Ehhez képest Orbán Viktor egy lépést sem tett ebbe az irányba – fűzte hozzá.     

A szóvivő szerint Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor tárgyalása során semmilyen, a magyar érdekeknek megfelelő előrelépés nem történt, az orosz elnök látogatásának egyetlen célja az volt, hogy Putyin bebizonyíthassa: egy európai uniós és NATO-tagállamban királynak kijáró tisztelettel fogadják, ezzel demonstrálva, hogy „betette a lábát az ajtóba”.     

Tordai Bence hazugságnak mondta azt az állítást, ami szerint 6,5 milliárd dollár veszteség érte volna Magyarországot az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciók miatt, szerinte ennek nagyjából a tizede, amit a magyar kivitel veszített a korlátozásokkal.

„A tisztesség semmi, a hatalom minden”

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke még tovább ment, véleménye szerint Magyarországnak az „orosz politika által veszélyeztetett” Európa mellé kell állnia az éppen zajló nagy világpolitikai átalakulásban.      

Az ellenzéki párt vezetője csütörtökön, az Orbán-Putyin találkozót követően tartott sajtótájékoztatóján felidézte, hogy Orbán Viktor 2007-ben még arról beszélt, hogy keleten csak alávetettség és kiszolgáltatottság várna az országra.

„Elborzadva látom, hogy Orbán Viktor vagy pincsinek állt, vagy súlyos politikai elbutulás, demencia sújtja” – fogalmazott. Orbán Viktor még 2007-ben fogalmazott úgy, hogy „Európában bizony elszaporodtak Putyin pincsijei, és ezt most már mindenki kezdi veszedelmesnek látni.” Vélhetően erre utalt most a DK elnöke.

Gyurcsány Ferenc szerint „Magyarországnak végtelenül romlott miniszterelnöke van.”    

„A meggyőződés, a tisztesség semmi, a hatalom minden” – tette hozzá.    

A volt kormányfő szerint a politikai pragmatizmusnak nem kellene egyenlőnek lennie az önfeladással és az elvtelenséggel. „Orbán Viktor elárulja a magyarok történelmi érdekét, elárulja a Nyugatot” – mondta, megjegyezve, nincs az az orosz befektetés, ami feledtetni tudja Oroszország ukrajnai agresszióját, vagy „bocsánatossá teszi az önkény uralmát”.

Gyurcsány Ferenc emellett szólt arról is, hogy Magyarországnak nem áll érdekében a paksi atomerőmű bővítése, ezért mindent meg kell tenni annak leállításáért, hasonlóan az Oroszországgal szembeni embargó fenntartásához.

Gázért árulta el a nemzetet?

Az LMP a reakciójában ugyancsak a nemzeti érdek kérdését helyezte a középpontba. A párt szerint Orbán Viktor gázért, valamint vélt vagy valós gazdasági előnyökért elárulta a nemzetet a Vlagyimir Putyinnal folytatott csütörtöki budapesti találkozóján.

Az ellenzéki párt külpolitikai szakszóvivője a magyar kormányfő és az orosz elnök megbeszélésére reagálva újságírók előtt azt mondta, a miniszterelnök nem a nemzeti érdeket, hanem a saját és a köreihez tartozók gazdasági érdekeit képviselte.

Ungár Péter a magyar miniszterelnököt bírálva közölte: Orbán Viktor nem vette figyelembe azt a nemzeti érdeket, hogy ki kellene állnia a szomszédos Ukrajna területi integritásáért. A Magyarország energetikai függetlenségének szükségességét hangsúlyozó szakszóvivő azt is kritizálta, hogy Orbán Viktor az energetikai kérdésekben „teljesen befeküdt az orosz álláspontnak”, miközben a paksi atomerőmű bővítéséről szóló szerződést sem mondta fel.

Olyan hihetetlenül megalkuvó volt a magyar miniszterelnök, hogy már „azon sem lepődnénk meg, ha Havas Szófiát vagy bárki mást konzulnak nevezne ki” – mondta Ungár Péter az 1956-os forradalmat „horthysta provokációnak” nevező szocialista politikusra utalva.

Kényes kérdések nem kerültek szóba

Putyin mindent megkapott a hajbókoló magyar vezetéstől – reagált az orosz elnök látogatására a Liberális Párt. Közleményükben hangsúlyozzák, a találkozón láthatólag az igazán fontos kényes kérdések nem kerültek szóba: nem szembesítették az orosz vezetést a szélsőjobboldali szervezetekkel fenntartott titkosszolgálati kapcsolatokkal, a dezinformációs kampányt folytató orosz híroldalakkal és blogokkal, a kelet-ukrajnai harcok kiújulásával.  


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »