Gyurcsány már robbantja az összefogást

Gyurcsány már robbantja az összefogást

Juhász Péter kiléphet a baloldali összefogásból, így szétrobbanhat a Bajnai-párt. A Milla alapítója korábban arról beszélt, nincs olyan helyzet, hogy egy listán szerepeljen Gyurcsánnyal. Ráadásul Jávortól Karácsonyig egy sor leendő szövetséges táplált korábban hozzá hasonló érzéseket Gyurcsánnyal szemben. Vajon követik Juhász példáját?

Juhász Péter, az Együtt 2014 Egyesület alelnöke csütörtökön minden bizonnyal bejelenti kilépését az Együtt–PM Szövetségből. A politikus, azt követően, hogy Mesterházy Attila és Bajnai Gordon bejelentette a DK beemelését a baloldali összefogásba a közös listaállítás révén, csak annyit írt ki üzenőfalára a Facebookon: „Én már döntöttem. Holnap a részleteket is elmondom. Addig alszom egyet, mert ezt tegnap nem sikerült.” Ezzel gyakorlatilag eldől, hogy Gyurcsány érkezésével azonnal szétrobbanhat a Bajnai vezette Együtt–PM Szövetség.

Juhász Péter, a Milla alapítója korábban azt mondta a Hír Televízióban, hogy „nem lesz olyan helyzet, hogy mi Gyurcsány Ferenccel egy közös listán szerepeljünk”.

Korszakváltást akartak

A Bajnai Gordon mögé gründolt szervezet, az Együtt–PM Szövetség azért jött létre, hogy korszakváltó politikával és jó kormányzással úgy vezesse az országot, hogy elkerülje a 2010 előtt elkövetett hibákat. Ennek megfelelően szidták is Gyurcsány Ferencet, ám most könnyen lehet, hogy egy listán indulnak majd a 2014-es választásokon.

Az MNO csokorba szedte azoknak a politikusoknak a nyilatkozatait, akik nemrégiben még egyértelműen elutasították a Gyurcsánnyal és a DK-vel való bármilyen együttműködést, sőt olykor markáns véleményt fogalmaztak meg Bajnairól és a szocialistákról is. Vajon ők is követik majd Juhász lépését?

Jávor Benedek, PM-társelnök:

„Egy korszakváltó koalícióba nehéz belelátni Gyurcsány Ferencet. Gyurcsány személyét erős elutasítás övezi abban a bizonytalan szavazói táborban, amely nélkül nincs kormányváltó többség, így egy ilyen felállás aligha hozná el az ellenzéki győzelmet.” (Népszabadság, 2013. július 5.)

„Az LMP-nek most nem feladata, hogy együttműködjön a Demokratikus Koalícióval (DK)”. (MTI, 2012. február 4.)

Hírdetés

Karácsony Gergely, PM-társelnök:

„Jobban utálom a szocikat, mint a Fideszt.” (blogbejegyzés, 2013. május 2.)

„Azért támogattam az együttműködést az Együtt 2014-gyel, hogy ne Bajnai Gordon legyen a miniszterelnök, és kihúzzam a szocik s…-ből az összefogást.”

Scheiring Gábor, PM-politikus:
„Mikor Gyurcsány Ferenc és Kóka János büszkén vágták át a gyár szalagját, az LMP már akkor jelezte, hogy hibás az a fejlesztéspolitika, mely 26 milliárd forinttal támogat egy olyan céget, mely alacsony hozzáadott értékű tevékenységet végez, és rendkívül költségesen, fejenként 23 millió forintért csak kevés munkahelyet hoz létre.” (Beszélő, 2013. november 29.)

„Az egész ellenzéknek rúgott egy gólt, nem akar Gyurcsány kormányváltó szövetséget, hanem amiben neki egy sajátos helye legyen, ami biztosítja hosszú távú céljait. Az október 22-i megállapodás jó egyezség volt, szemben Lendvai Ildikó állításával. Egyéniben egy jelölt, listában több lehet.” (Index, 2013. november 11.)

„Ha volt Gyurcsány-projekt, akkor annak lényege az MSZP illetve a baloldal új alapokra helyezése lett volna. Egy percre tegyük zárójelbe, hogy ezért bármekkora árat hajlandó volt megfizetni, akár a legalapvetőbb demokratikus normákat megkerülve. Most csak nézzük azt, hogy ez az egykori újító, tabudöntő politikus végül a megújulás helyett saját kádári közönségét választotta. Egy kérdésem marad: jól alszik, Ferenc?” (blogbejegyzés, 2013. június 18.)

Juhász Péter, Együtt 2014 Egyesület, alelnök:
„Folyamatos hazugságra azonban demokrata nem épít politikát, ha ez kiderül, akkor lemond, és egy demokrata a 2006-os zavargások felelőseit megkeresi és kirúgja. Gyurcsánynak nagyon régen fel kellett volna ismernie, hogy politikailag megbukott, és jelenléte ma már inkább teher a baloldalon – az őszödi beszéd után hét évvel is az ország egyik legelutasítottabb politikusa egy olyan országban, ahol pedig igencsak jellemző a politikai amnézia.” (Facebook, 2013. június 13.)

„A Gyurcsány Ferenc iránti bizalom hiánya a legfőbb akadálya annak, hogy az Együtt-PM szövetségre lépjen a Demokratikus Koalícióval.” (ATV, 2013. november 14.)

Kónya Péter, Szolidaritás, elnök:
„Az utóbbi napok nyilatkozatai és történései alapján arra lehet következtetni, hogy Gyurcsány Ferenc már nem Orbán 2014-es legyőzésére készül, csak a DK megerősítésére – a többi ellenzéki erő rovására. Ha ebben nem mutat több bölcsességet a következő hónapokban, másodszor lehet személyesen is felelős azért, hogy Orbán Viktor újra hatalmat kap Magyarországon.” (Facebook 2013. szeptember 17.)

Ertsey Katalin, volt LMP-politikus
„Az egykori barátainkat látni most Gyurcsány Ferenccel egy ágyba feküdni azért az azt gondolom, hogy sokunknak elveszi a kedvét.” (Híradó, 2013. január 7.)


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »