„Gyurcsány hozta ránk a rontást, vele indult a sorvadás”

Ha egy fiatal véletlenül betéved hozzánk, azt kérdi: mi ez itt, halálbrigád? – így jellemezte a szocialista párt alapsejtjeinek helyzetét egy forrásunk. Nincs már a pártközpontból finanszírozott ellátmány az MSZP-ben, a falvakban lévő alapszervezetek gyakorlatilag kimúltak, megszűntek, a helyi pártsejtek magukra maradtak – mondták szocialista forrásaink. Szerintük az MSZP mint párt formálisan még létezik, gyakorlatilag már meghalt.

„Ameddig Horn Gyula és Kovács László vezette a pártot, s az alapszervezetek a pártközpontból kaptak ellátmányt, addig volt néppárt, tömegpárt az MSZP. A legkisebb falvakban is jelent voltunk. Szinte minden alapszervezetnek volt pártirodája, akadt fizetett titkárnő, az aktivisták – istenem, akkor még azok is voltak! – bármikor bejöhettek, folyamatos volt a pártélet” – így jellemezte a szocialista párt alapsejtjeinek helyzetét egy pártbéli forrásunk. Hozzátette: igazi közösséget alkotott a legtöbb helyi szervezet. „Most ott tartunk, hogy az egyik budapesti kerületi alapszervezet tisztújításán nyolcan jelentek meg s választották meg az ötfős vezetőséget. Kész röhej. Az átlagéletkor lassan nyolcvan év körül van. Ha egy fia­tal véletlenül betéved, azt kérdi: mi ez itt, halálbrigád?” – folytatta informátorunk.

Egy másik szocialista lapunknak azt mondta, akkor kezdett minden elromlani a pártban, amikor megjelent Gyurcsány Ferenc. Őt igazából nem érdekelte a párt, csak a hatalom. Ahogy miniszterelnök lett 2004-ben, szinte azonnal átengedte a párt vezetését Hiller Istvánnak – tette hozzá. Az alapszervezeteket életben tartó pártközponti ellátmányok fogyatkozni kezdtek, majd a 2010-es választási vereség után lényegében meg is szűntek. „Kovács László még tudott pártot szervezni, neki még fontos volt, hogy mi van a végeken, hogy vagyunk, hogy boldogulunk, mi a helyzet az aktivistákkal. Az ő idejükben az a tízszázalékos pénz, amit a képviselőknek, valamint az önkormányzatok cégei­ben tisztséget viselő külsős tagoknak is be kellett fizetniük a pártkasszába, még eljutott hozzánk.

Hírdetés

A Gyurcsány-korszakban már szinte nem kaptunk semmit. Boldoguljunk, ahogy tudunk. Ezt látták azok a szponzorok is, akik támogatták a pártot, így aztán ők is vonakodva és egyre kevesebbet adtak a közösbe” – tette hozzá informátorunk. Beszélt arról is, hogy a vegetáláshoz a Gyurcsány és Puch László akkori pártpénztárnok közötti ellentétek is hozzájárultak.

Ahogyan sorvadt a párt, a politika egyre inkább kiüresedett az MSZP-ben. A 2010-es választási vereség után az egyéni érdekek maradtak. Azokat, akik a pártot megjelenítették, jobbára már csak az egyéni érdekeik érdekelték, listán bejutni a parlamentbe. Ehhez nincs szükség hátországra, még kampányra sem, a tévéstúdiókból pedig nem lehet választást nyerni. A pártot megjelenítő politikusok az elmúlt nyolc évben ezt a szintet hozták – jegyezte meg forrásunk. Hozzátette, az nem ellenzéki politizálás, hogy csak a kormányt támadják. Hol van valami hozzáadott érték, valami vízió Magyarországról? – tette fel a kérdést.

Forrásaink arról is beszéltek, hogy a minimális tagdíj még mindig kétszáz forint, s ma már a tíz százalékot azok sem fizetik be választott képviselőként a tiszteletdíjukból, akik erre aláírásukkal vállaltak kötelezettséget. „Látjuk ugyanis, hogy néhányan nagyon is jól megélnek abból a pártból, amelyik lényegében már nincs is, meghalt.”

mho


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »