Gyurcsány fülét sérti az önkényúr rikácsolása

Az Fidesz–KDNP-kormányt ostromolták ünnepi megemlékezésükön az ellenzéki pártok. Az Együtt a helyszínen, a Nemzeti Múzeumnál síppal, füttyszóval tiltakozott a miniszterelnök ellen. Gyurcsány Ferenc nem tartja jónak Orbán politikáját, Molnár Gyula szerint Magyarországon nincs szabadság, testvériség és egyenlőség. Hadházy Ákos pedig rendszerváltásról beszélt, amely szerinte szükségszerűen jár majd együtt a kormány leváltásával.

Ma egy szűk és gonosz érdekkör elvette a szabadságunkat, „fékevesztett mohóságával” veszélybe sodorta a jövőnket, „diktatúrák szintjére züllesztve az országunkat”, az „általa működtetett maffiaállam naponta tiporja el az igazságot”; ellenük küzdeni kell – mondta Berkecz Balázs az Együtt alelnöke a párt rendezvényén. Később Juhász Péter az Együtt elnöke és szimpatizánsai a Múzeum Körútra vonultak, ahol síppal és füttyszóval tiltakoztak Orbán politikája ellen. Ez jól hallhatóan sikerült is az ellenzéki pártnak, mivel a miniszterelnök beszédét többször is elnyomta az ellentüntetők hangos füttykoncertje.

„Az önkényúr most pár kilométerre arrébb épp a szabadságról hazudik” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke ünnepi beszédében, utalva arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Múzeum kertjében tartja a megemlékezést.

Gyurcsány arról is beszélt, nem tartja jónak Orbán politikáját. Mint mondta, a Demokratikus Koalíció tagjai „megrögzött európaiak”, mert életünk hasonló kultúrára, hagyományokra épül, mint a többi európai népé. Ennek a hagyománynak a legfontosabb része az emberi méltóság tisztelete, amit a mai kormány „sutba vet”, pedig az emberi méltóság nem a kormánytól kapott jog, hanem velünk születik és mindenkinek kijár – jelentette ki.

Az ellenzéki füttykoncertre reagálva azt mondta: „Fülemet jobban sérti az önkényúr rikácsolása, mint több száz síp hangja.” Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: nem gondolja, hogy sípokkal meg lehet dönteni a rendszert, de mindenkinek joga van ahhoz, hogy a miniszterelnök értésére adja, „az önkény Magyarországával szemben álló” demokratikus országot akarnak.

A DK elnöke szerint semmit nem ér a jog, „ha csak ahhoz van jogod, hogy meghalj”. Felszólította hallgatóságát, hogy követeljenek jó munkát és tisztességes bért, ne érjék be az alamizsnával. Követeljenek jó iskolákat, nyugdíjakat, és ha megtagadják tőlük, akkor mondjanak nemet, hogy ők nem ilyen országot akarnak.

Hírdetés

Molnár Gyula az MSZP elnöke szerint Magyarországon nincs szabadság, testvériség és egyenlőség, hiszen nincs szabadság, ahol négymillió ember éhezik, nincs egyenlőség, ahol a politikusok és családtagjaik gazdagodnak meg, és nincs testvériség, ahol nincsenek közös célok.

A szocialista politikus szerint ahhoz, hogy Magyarországon kormányváltás legyen, szükség van az „utcára, a civilekre, a szakszervezetekre, az ellenzéki pártok együttműködésére és az értelmiségre”. Az MSZP a változás pártja kíván lenni, mert 2018-ban jövőt is választ Magyarország – utalt a jövő évi országgyűlési választásokra a pártelnök.

A függetlenség, az önrendelkezés és a szuverenitás gondolata köti össze a 169 évvel ezelőtti forradalmi eseményeket napjainkkal – ezt már Szél Bernadett, az LMP társelnöke jelentette ki a párt szerdai ünnepségén, az egykori Pilvax kávéházban.

Törekvéseink ma is abból az eszméből származnak, hogy saját politikai közösségünk sorsát mi magunk szeretnénk meghatározni – mondta Szél Bernadett. Megítélése szerint ebből a szempontból kell feltenni azt a kérdést, hogy Petőfi, Jókai, Vasvári vagy az első felelős kormány akart-e volna paksi bővítést, amellyel „áruba bocsátjuk cselekvési és döntési szabadságunkat”?

Hadházy Ákos, a párt másik társelnöke rendszerváltásról beszélt, amely szerinte szükségszerűen jár majd együtt a kormány leváltásával. Feltette a kérdést: a kabinet választással vagy máshogy váltható-e le, majd hozzátette: nem kell félni a forradalom szótól, hiszen kis forradalmak már most is történnek.

Kövesse velünk élőben a március 15-ei ünnepi megemlékezés élő hírfolyamát!


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »