Gyurcsány és a történelmi groteszk – így emlékezett az ellenzék

Az MSZP kivételével minden baloldali párt a fővárosban tartotta meg október 23-ai megemlékezését. A Demokratikus Koalíció és az Együtt külön is megemlékezett az október 6-án elhunyt Göncz Árpád volt köztársasági elnökről. Az LMP a forradalom női hőseit, míg a PM a forradalom kiemelkedő szellemi örökségét méltatta.

A Párbeszéd Magyarországért Bibó István szobránál koszorúzott. A párt társelnöke úgy vélte: 1956 új hősöket hozott, akik között mindenki megtalálhatta volna a saját politikai világlátásának a legkedvesebbet, mégsem alakult ki egységes nemzeti hagyomány. „’56 sokkal gazdagabb volt annál, hogy privatizálni kelljen részeket. Mi most azért vagyunk itt, Bibó István szobránál, mert hiszünk abban, hogy lehet ’56-ról és lehet a köztársaságról úgy beszélni, hogy az sokak számára kedves legyen, hogy lehet úgy emlékezni és úgy a jövőt építeni, hogy abban mindenki otthonra találjon” –  hangsúlyozta Karácsony Gergely társelnök.

Hírdetés

Szerény érdeklődés mellett emlékezett meg a Demokratikus Koalíció a Városligetben. A volt miniszterelnök beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy ’56 eszményei ugyan megvalósultak, de sokan még ma is a diktatúra életszínvonalát sírják vissza. „Történelmi groteszk, hogy 25 évvel a rendszerváltozás után, a magyarok jelentős része azt gondolja, hogy jobb volt az élete a rendszerváltozás előtt, mert szabadság és jólét nem jár kéz a kézben” – mondta a párt elnöke, Gyurcsány Ferenc.

Az Együtt elnöke úgy fogalmazott: az elmúlt évtizedek kisajátítási törekvéseivel ellentétben 1956 forradalma és szabadságharca mindenkié. „Kinek a munkástanácsok, kinek az ifjú kommunistákból lett reformerek, kinek a kisgazdák, kinek pedig a tisztes nemzeti forradalmárok jelentik 1956-ot. Mi az Együttben tudjuk, hogy a sokféle ’56 egymás mellett él mai is, mert akkor is egymás mellett élt 1956-ban” – így Szigetvári Viktor.

Az MSZP csütörtökön Nagy Imre szülővárosában, Kaposváron emlékezett. Pénteki közleményükben azt írták: Magyarországon ma újra olyan emberek gyakorolják a hatalmat, akik megtévesztés, félelemkeltés és nyers erő együttes erejével akarják kontrollálni a magyar népet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »