„Gyurcsány beindította a rakétákat az MSZP szétlövésére” – százával csábítja át a DK az elvtársakat

„Gyurcsány beindította a rakétákat az MSZP szétlövésére” – százával csábítja át a DK az elvtársakat

A jó EP-választási szereplés és az MSZP válsága sikert hozott Gyurcsány Ferencnek: az Origó információja szerint az utóbbi napokban sokan jelentkeztek a DK-ba. Az MSZP-sek szerint Gyurcsányék több vidéki megyében sorra csábítgatják át a szocialista szimpatizánsokat és aktivistákat, a DK persze tagadja ezt.

Az MSZP-sek számára az EP-választás eredménye nemcsak amiatt volt fájdalmas, mert csak 11 százalékot szereztek, hanem mert Gyurcsány pártja az eredményt tekintve nagyon közel került hozzájuk. A DK ugyanúgy két mandátumot szerzett az Európai Parlamentben, mint a szocialisták, Budapesten és több nagyvárosban, Pécsen, Győrben vagy Kaposváron pedig simán megelőzte az MSZP-t.

„Feri be fog indulni” – ezt a kijelentést még a múlt hét elején tette egy akkor még vezető poszton dolgozó MSZP-s politikus, aki, mint mondta, attól tartott, hogy a DK-sok „vérszemet kapnak”, és a számukra különösen jó eredmény után megpróbálják átvenni a baloldal vezetését. A múlt héten több szocialista is beszélt arról, hogy azért kell minél gyorsabban lezárni a párt válságát, mert szerintük félő, hogy a szocialista huzavonát megelégelő szimpatizánsok, aktivisták, sőt párttagok is egy idő után átigazolnak a DK-hoz.

860 új DK-s egy hét alatt

Május 25. óta valóban nagyon megnőtt az érdeklődés Gyurcsány pártja iránt. Varju László pártigazgató a hétfő reggeli elnökségi ülésen arról számolt be, hogy egy hét alatt 860-an jelentkeztek párttagnak a DK-ba. Ez közel 10 százalékos növekedés lehet, a DK-nak most országosan mintegy 9200 tagja van. (A belépés azért nem automatikus, mert helyben meg kell vizsgálni a kizáró okokat, például a kettős párttagságot nem fogadja el a DK szabályzata.)
Különösen nagy az érdeklődés a DK iránt Somogy és Heves megyében, illetve Szentes környékén, amit a párt felívelő népszerűségével, illetve a helyi vezetők és tagok „kitartásával és hatékonyságával” magyaráznak. Több MSZP-s azonban máshogy értékeli: szerintük jelenleg ezeken a vidékeken a leghatékonyabb „Gyurcsány hódító kampánya”. Egy MSZP-s úgy fogalmazott, hogy már egy hét alatt látszik, hogy „Gyurcsány beindította a rakétákat az MSZP szétlövésére”. DK-sok szerint ugyanakkor Gyurcsány semmiféle utasítást nem adott a párttársainak arra, hogy csábítsák át a szocialistákat, és növeljék a taglétszámot.

A kaposvári DK-sok „csábítgatnak”

Hírdetés

Kaposváron, ahol május 25-én a baloldali pártok közül a DK kapta a legtöbb szavazatot, nagyjából negyvenen jelezték, hogy csatlakoznának. Egy DK-s szerint a jelentkezők között olyanok is vannak, akik korábban MSZP-sek voltak, vagy a szocialistákat segítették. Harangozó Gábor, az MSZP Somogy megyei elnöke azt mondta, hogy Kaposvárról egyetlen MSZP-s párttag sem lépett át a DK-ba a múlt héten, egész Somogy megyében is egy emberről tud, aki átigazol Gyurcsányékhoz.

Harangozó ugyanakkor azt is mondta, tudomása van arról, hogy a DK-sok folyamatosan „hívogatják, csábítgatják” a szocialistákat, hogy pártoljanak át hozzájuk. Így azt nem tartotta kizártnak, hogy néhány nem párttag MSZP-s aktivistát sikerült is így megnyerniük a DK-soknak. A kaposvári DK annak is köszönheti a sikerét, hogy a parlamenti választáson a DK-s Kolber István volt a baloldali összefogás jelöltje, így a szocialista és az Együtt-PM-es szimpatizánsok is Kolbert segítették, vele alakítottak ki szorosabb viszonyt, az ő rendezvényeit szervezték. Kolber ráadásul azért is népszerű a helyi MSZP-sek körében, mert korábban ő volt a szocialisták Somogy megyei elnöke.

A mismásolás elől menekülnek

A másik térség, ahol több tucatnyi párttaggal erősödhet a DK, Heves megye, különösen Eger és térsége. A megyében a DK nem állított képviselőjelöltet a parlamenti választásokon, de a párt politikusai szerint az MSZP gyenge szereplése miatt több szocialista is egyre inkább bennük kezd bízni. Május 25-én Egerben szinte behozta a DK a szocialistákat, mindössze nyolcvannal kapott kevesebb szavazatot a DK. Éppen ettől a jelenségtől tartott Korózs Lajos eddigi MSZP-s országos elnökségi tag és füzesabonyi elnök, aki a múlt héten Mesterházy Attilának erről írt egy később kiszivárgó levelében.

Korózs a múlt szerdán azt írta: „nekem most az egri és füzesabonyi párttagok elé kell állnom egy fél órán belül. Ha csak a mismásolást látják, és nem egy határozott és legfőképpen innovatív megoldást, csapatostul átlépnek a DK-ba”. Korózs Lajos most azt mondta az Origónak, hogy a múlt héten tudomása szerint Heves megyében végül senki nem lépett át az MSZP-ből a DK-ba, de szerinte ez „reális veszély”, ha az MSZP szétesik. Korózs azt mondta, hogy tavaly és tavaly előtt már többen is átigazoltak Gyurcsányékhoz a megyei szocialisták közül, és tartott attól, hogy ha az MSZP-ben most a „mismásolást” látják, többen is követhetik őket.

Több MSZP-s azt mondta a múlt héten és hétfőn is, hogy a teljes tisztújítás egyik hátránya, hogy a bizonytalan helyzetben (nem tudni, kinek milyen posztja lesz) Gyurcsány Ferencék könnyebben át tudnak csábítani szocialistákat. Sőt olyanról is hallani, hogy a párt jövőjében egyre kevésbé bízó szocialista városvezetők is tapogatóztak már Gyurcsánynál. „Gyurcsány a jelentősebb politikusoknak akár posztokat is tud ígérni, ellentétben az MSZP vezetésével, ami ugye éppen nincs” – foglalta össze a helyzetet egy MSZP-s. Egy másik szocialista ezt azzal egészítette ki, hogy ráadásul Gyurcsány most jobban el tudja hitetni, hogy „a DK lassan erősebb lesz, mint az MSZP, és érdemes hozzájuk tartozni”.
(Origó nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »