Gyümölcsprogram helyi gyümölccsel

Gyümölcsprogram helyi gyümölccsel

A falu széli gyümölcsösben tettek látogatást a helyi alapiskolások, hogy megnézzék, honnan kerül az alma az asztalukra. A gyerekek az almaszedést is kipróbálhatták.

A családi vállalkozásként működő Greenener kft. tavaly kapcsolódott be az Európai Unió által támogatott Iskolai Gyümölcs (Školské ovocie) programba. Összesen hét intézménybe, köztük a nádszegi óvodába és alapiskolába szállítanak a saját termesztésű terményekből, mintegy ötszáz gyerek kap rendszeresen almát, a belőle készült almalevet és sárgarépát. Vavrek Éva, a cég egyik tulajdonosa egy korábbi eset miatt úgy döntött, meghívja a gyerekeket a gyümölcsösbe. „A boltunkban valamikor márciusban egy középkorú vevő megkérdezte, hogy idei-e az alma. Akkor döntöttem úgy, hogy mindenképpen meg kell hívni a gyerekeket a gyümölcsösbe, hogy maguk is meggyőződhessenek arról, hol nő az alma, hogyan kerül az asztalukra, és hogy nem az áruházláncok polcain terem. Megszólítottuk a helyi magyar és szlovák tannyelvű iskolát, akik el is fogadták a meghívásunkat” – fejtette ki az ötletgazda. Kollégája, Kiss Judit hozzátette, a gyerekeket egész délelőtt kóstolóval várták és szedhettek maguknak az almából. A későbbiekben minden olyan intézményt szeretnének vendégül látni a gyümölcsösben, amellyel együttműködnek az Agrárkifizető Ügynökség (Pôdohospodárska platobná agentúra) által működtetett programban.

Hírdetés

A nádszegi gyerekek a piros Gála és a zöld Golden Delicious almát, valamint a belőlük készült almalevet kóstolhatták meg. A cégnek a Nádszeg szélén lévő ültetvényén mindkét említett almafajtából 2600 fán terem gyümölcs. A több mint 5 ezer hektáros területen van még 600 cseresznye-, 300 szilva- és 600 kajszibarackfa, amelyek várhatóan jövőre kezdenek el teremni. Vavrek Évától azt is megtudtuk, hogy a gyerekekkel már a múlt héten elkezdték az együttműködést. „Megszólítottam az egyik helyi pedagógust, akinek segítségével 14 diák jött el tanítás után almát szüretelni. Számunkra azért fontos ez, hogy a gyerekek megtanulják és megszokják, hogy a megértett gyümölcsöt le kell szedni, mégpedig adott időn belül, különben megromlik. Azt szeretném, hogy mire a többi gyümölcsfa termőre fordul, lenne egy csapat, akire számítani lehet, ugyanis nagyon gyakori probléma a termelőknél, hogy megterem a termény, de a betakarításra nincs ember. Később, ha a fák elég nagyra nőnek, szedd magad akció keretében is szeretnénk lehetővé tenni a gyümölcsvásárlást a gyümölcsösünkben” – tette hozzá. A vállalkozó elismerte, hogy nem tudják a gyümölcsöt bio minőségben termeszteni, de igyekeznek minél kíméletesebb módszerekkel elérni, hogy szép és egészséges gyümölcsöt kínálhassanak. Ebben, illetve a gyümölcsös gondozásában a szakmai körökben elismert magyarországi szakemberek vannak a segítségükre, hiszen a családi vállalkozásban dolgozók egyike sem járt mezőgazdasági iskolába, és most érzik ennek hiányát, de igyekeznek a saját tapasztalataikból, hibáikból tanulni.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »