Gyümölcsök, amelyek fellazítják a székletet

Gyümölcsök, amelyek fellazítják a székletet

Kinél hosszabb, kinél rövidebb ideig, de legtöbbünknél biztosan előfordult már, hogy székletünk keménnyé vált, az ürítés pedig nehézséget okozott. Fontos tudni, hogy ha nem figyelünk oda eléggé a problémára, az akár krónikussá is válhat.

ó, ha tudjuk, hogy a zsírban és szénhidrátban gazdag életek fogyasztása könnyen vezethet a széklet megkeményedéséhez – törekedjünk hát arra, hogy minél kevesebbet fogyasszunk ezekből. Helyettük iktassunk be minél több zöldséget és gyümölcsöt az étrendünkbe, a rostban gazdag élelmiszerek ugyanis nagyon jó hatással vannak emésztésünkre. Az alábbi 5 gyümölcsöt azért is érdemes minél gyakrabban fogyasztanunk, mert segíthetnek fellazítani a székletünket – írja a Házipatika.com.

A sárgabaracknak nem csak a rost- , de a víztartalma is rendkívül magas. A gyümölcs körülbelül 85 százaléka víz. Ez azért fontos, mert a megfelelő folyadékbevitelnek székletlágyító hatása van. De a benne lévő nagy mennyiségű pektin is jó hatással van az emésztésre. Ez a rostféle ugyanis abban segít, hogy az étel gond nélkül áthaladhasson az emésztőrendszeren, csökkentve a székrekedés kockázatát.

Hírdetés

A füge is az emésztésünk jó barátja: magas B-vitamin tartalma támogatja a belek felszívó képességét, magjai és a benne lévő rostok pedig serkentik a bélműködést. Ráadásul mivel már 2-3 füge is eltelíti az embert, két étkezés közti nassolnivalónak is tökéletes.

A körte rendszeres fogyasztása is segítségünkre lehet a krónikus székrekedés megelőzésben. Ezt pedig szintén a magas rosttartartalomnak köszönhetjük. A benne található lingin nevű rostféle ugyanis elősegíti a salakanyagok „átcsúszását” a vastagbélben, ezáltal pedig lazábbá teszi a székletet.

Az őszibaracknak is rendkívül magas a víztartalma, 85-90 százaléka vízből áll. De rengeteg rost és pektin is található benne, ezért kiváló választás lehet, ha emésztésünk lelassult, vagy ha gyakran küzdünk székrekedéssel.

Az aszalt szilva is igazi csodagyümölcs: nemcsak a székletet lazítja, de a bélmozgásokat is serkenti. Ez a magas rosttartalma mellett annak is köszönhető, hogy egy szorbitol nevű anyagot is bőven tartalmaz, amely pedig enyhe hashajtó hatással rendelkezik. 


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »