Gyümölcsészetből, helyi termékekből és ételekből építenek márkanevet Ipolyszakállos és Kóspallag között

Gyümölcsészetből, helyi termékekből és ételekből építenek márkanevet Ipolyszakállos és Kóspallag között

Ipolyszakállos és Kóspallag Község Önkormányzata pályázati támogatásban részesült az Interreg V-A Szlovákia–Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapjától a PT4 – Közintézmények és a határtérségben élő emberek határon átnyúló együttműködésének javítása prioritási tengelyén belül.

A „COOPOFVILLAGES” SKHU/WETA/1901/4.1/227 számú pályázat vezető partnere magyar oldalon Kóspallag Község Önkormányzata, projektpartnere szlovák oldalon Ipolyszakállos Község Önkormányzata. A projekt teljes költségvetése 58 801,95 Euró, amelyből az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatása 49 981,65 Euró. A projekt megvalósítása 2020. október 1-től 2021. október 31-ig tart.

Kóspallag és Ipolyszakállos községek együttműködését mutatja be közös pályázatuk. Testvértelepülési szerződésüket még 2016-ban kötötték meg, de az eddigi együttműködés nem mondható aktívnak. Ezen szeretne változtatni a két település, így a projekt keretében több közös aktivitást, rendezvényt terveztek megvalósítani.

Kóspallag a Szobi Kistérség tagja, Ipolyszakállos pedig a középső Ipoly menti régióban fekszik. Mindkét községben erős tendenciát mutat a kézművesek, kistermelők és őstermelők számának növekedése, így az aktivitások egyik része a közös munkára, szakmai konferenciára és közös kiadványra összpontosul. Kóspallagon pomológiai kiadvány készül, melyben a helyi tájfajtákat gyűjtik össze. Ipolyszakálloson pedig a régi, hagyományos ételek receptjeit gyűjtik össze egy kiadványba. A kiadványok a határ menti térség lakosságának tudásbővítésére szolgálnak majd.

Kóspallagon valósul meg a gyümölcsész nap, ahol a két szűkebb régió termelői szakmai konferencián vesznek részt, ahol szó lesz a gyümölcstermelés mellett a feldolgozásról is, valamint a régióban fellelhető, gyűjthető gyógynövényekről és azok feldolgozásáról is, termékbemutatóval egybekötve. A rendezvény célja a tapasztalatcsere, regionális márkanév kialakításának szorgalmazása.

Hírdetés

Mindkét településen megrendezésre kerül egy-egy kulturális rendezvény, ahol a régiók lakossága vesz részt. A kóspallagi rendezvény kapcsolódik az Ipolyfeszt rendezvénysorozathoz. Kóspallagon pedig még egy sportrendezvény valósul meg.

A két község képviselő-testületének szakmai megbeszélése zárja a projektet zárókonferencia keretében.

A projekt aktivitásaival lényegesen emelkedik a két intézmény együttműködésének színvonala, amit a további években is szeretnének legalább ezen a szinten megtartani, vagy tovább bővíteni. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

További együttműködés a projekt keretében megvalósuló, iskolák közti nyári gyermektábor, a XI. Ipoly Menti Népművészeti Tábor, ahol a két község diákjai töltik aktívan a szünidőt egy héten át Ipolyszakálloson.

A táborra 2021. július 19. és 23. között kerül sor az ipolyszakállosi alapiskolában. Az egyhetes gyermekrendezvényen lesz tánctanítás, citeratanítás, kézművesedés, métaverseny, sportaktivitások, sütögetés, nem utolsósorban egy záróműsor a helyi kultúrházban, melyen az elkészült kézműves termékek kerülnek bemutatásra, végül fellép a Netz Produkció.

(CSÁ/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »