Gyűlölet helyett józanságot

Gyűlölet helyett józanságot

Döbbenet, ez az első szó, ami az embernek az eszébe jut, ami persze semmit nem fejez ki abból, ami most történik Szlovákiában.

Mert ami történt, érthetetlen és megmagyarázhatatlan. Merényletet követnek el Robert Fico ellen, aki üdvözli a nyitrabányai kihelyezett kormányülés után a helyieket, kezet fog az emberekkel, parolázik, ahogy az egy hagyományos demokráciában megszokott.

Még nem tudjuk, hogy pontosan mi vezette az elkövetőt, amikor úgy döntött, megtölti a fegyverét, és Robert Fico ellen fordítja. Nem tudni, hogy hosszan, módszeresen, alaposan előre eltervezte, vagy csak egy rövidzárlat vezérelte. Pszichiátriai eset, vagy elszánt gyilkos? A cselekedete annál is inkább megmagyarázhatatlan, hogy a hírek szerint verseskötetei jelentek meg, márpedig a költők nem fegyverrel szoktak rendet vágni a világ dolgaiban. Valószínűnek tűnik a magányos merénylő teória, de mindennek a háttere csak később lesz ismert. Az azonban biztos, hogy a társdalom megosztottságát ez a férfi nem tudta feldolgozni, nem tudta helyén kezelni.

Hírdetés

De ki a felelős azért, hogy ide jutottunk? Most egy hosszú pillanatra megbénult az ország a döbbenettől. Egy-két kivételtől eltekintve a politika is döbbenten és visszafogottan reagált, és talán felelősségüket is felfogták.

A hogyan tovább ugyanis a kezükben van. Mert lehet folytatni a gyűlölködést, de ki is lehet józanodni, és belátni, ez az út a pusztulásba vezet. Ennek csak vesztesei lesznek.

Lassan 5 órája nincs hír a kormányfő állapotáról. Bízzunk az orvosok tudásában, és reméljük a legjobbat.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »