"Gyűlölet-bűncselekmény" lett a tájszólás miatti diszkrimináció Franciaországban

Kilóg a szájából a rögbilabda, szokták mondani a Franciaország délnyugati részéről, a francia rögbi fellegvárából érkezett kormányfőre, Jean Castex-re, amikor erős tájszólásával megszólal. Mostantól emiatt nem gúnyolhatják majd többé, a francia Nemzetgyűlés ugyanis elfogadta azt az új törvényjavaslatot, amely a tájszóláson gúnyolódást, francia műszóval a glottofóbiát ugyanolyan "gyűlölet-bűncselekménnyé" nyilvánította, mint a rasszizmust, szexizmust és más efféle kriminalizált műproblémát.

A törvényt elsöprő többséggel, 98:3 arányban szavazták meg. Az egyik ellenszavazatot Jean Lassalle, a Szabadság és Terület nevű párt amúgy szintén erőteljes tájszólásáról ismert vezére adta le. "Nekem nincs szükségem szánalomra, engem ne védjen meg senki. Vagyok, aki vagyok" – mondta, a Guardian beszámolója szerint olyan erős tájszólással, hogy attól még a kések is eltompultak.

Hírdetés

Christophe Euzet, a javaslat előterjesztője szerint viszont igenis védelemre szorulnak a tájnyelvet beszélők, mert miközben "a látható kisebbségeket" védik a törvények, "a hallható kisebbségek a szegény rokonok". A javaslat pártolói szerint a tájnyelvet beszélőket komoly diszkrimináció éri, a tévékben például a tájszólásban beszélő újságíróknak gyakran csak a rögbimeccsek közvetítése vagy az időjárás-jelentés jut osztályrészül.

(444 – The Guardian nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »