Gyűlnek a vádak a Facebook ellen a belső bizalmas dokumentumok kiszivárogtatása után

Gyűlnek a vádak a Facebook ellen a belső bizalmas dokumentumok kiszivárogtatása után

Újabb kritikahullám érte el a Facebookot, miután belső bizalmas információk szivárogtak ki a vállalat működéséről. A kiszivárogtatott dokumentumok szerint a közösségi oldalon mindenki egyenlő, de vannak egyenlőbbek: kiválasztott celebek, politikusok és más VIP-felhasználó jóval kiterjedteb jogokkal rendelkezik a hétköznapi faceboob-felhasználóknál, különös tekintettel a posztolt tartalomra vonatkozó szabályokra.

A dokumentumokat a BBC közlése szerint a Facebook alkalmazottai szivárogtatták ki. A vállalat elhatárolódott a vádaktól, ám az információk valódiságát érdemben nem cáfolta, csupán terelt: azt állította, hogy a sajtóban megjelent állítósok “már nem aktuális” dokumentumokra alapulnak – vagyis minimum a múltban valamikor aktuálisak voltak.

A XCheck nevű program hírességeknek, politiusoknak és más kvázi VIP-tagsággal bíró felhasználóknak biztosított különleges bánásmódot, bizonyos esetekben mentességet a Facebook állítólagosan mindenkire vonatkozó irányelvei alól. Alapesetben a Facebook villámgyorsan letilt egy felhasználót egy általa meg nem tűrt tartalmú bejegyzés miatt. A VIP-tagokkal azonban ez nem történhetett meg.

A Facebook most – a korábbi botrányoknál alkalmazott stratégiát követve – jogosnak tekinti az XCheck-et ért kritikákat, de azt is hozzáteszi, hogy a rendszert “úgy javasolták megvalósítani”, hogy tartalmazzon még egy ellenőrző lépést, ha tartalmi kifogások merülnének fel egy bejegyzéssel kapcsolatban. Ez az érdekes mondat arra próbál utalni, hogy a cégvezetők nem ezt a formát javasolták az XChech esetében, hanem az alsóbb szintű megvalósításnál csúszott hiba a gépezetbe.

Tisztességtelen parktikák

A nyugati sajtóban megjelent információk szerint az illetékes Facebook-alkalmazottak folyamatosan figyelmeztették a vezetőséget a drogkartellek és emberkereskedők szabad ténykedésére a közösségi hálón. A vállalat reakciója azonban “gyenge” volt.

A BBC angol közmédia arab kiadása például 2019-ben forgatott egy tudósítást arról, hogyan értékesítettek embereket az Instagram segítségével. A most kiszivárgott dokumentumok pedig alátámasztják, hogy a cég régóta tudott erről a problémáról. A The Wall Street Journal szerint csak akkor avatkoztak be, amikor az Apple megfenyegette a Facebookot, hogy törli alkalmazásait az Apple Store-ból.

Hírdetés

A vállalat kritikusai arra is felhívták a figyelmet, hogy a Facebooknak nincsenek meg a szükséges eszközei, hogy mind a 2,8 milliárd felhasználója adatait és jogait megvédje, és hogy moderálja az összes bejegyzést. A The Facebook Effect című könyv szerzője, David Kirkpatrick szerint pedig a vállalatnak nem is áll érdekében különösebb moderálni a bejegyzéseket az Egyesült Államok területén kívül. Ez abból is látszik, hogy a dezinformációs szűrés 83 százalékban csak az Egyesült Államokat érintő kérdésekre korlátozódott. Annak ellenére, hogy a Facebookfelhasználók 90 százaléka nem az USA területén él.

A vállalat vezetését egyébként a részvényesek is támadják. Szerintük a Cambridge Analytica botránya kapcsán (amikor 87 millió felhasználó adataival éltek vissza) kirótt ötmilliárd dollár pénzbírságot a vezetőség azért fogadta el, hogy megvédje Mark Zuckerberg alapítót a felelősségre vonástól.

Trükköznek a hírfolyamokkal

A The New York Times arról cikkezett, hogy a Facebook ezen a héten beavatkozott a felhasználók az Amplify hírfolyamaiba, és úgy módosította az algoritmust, hogy a közösségi hálót pozitívan feltüntető bejegyzések jelenjenek meg elsöprő többségben. Ezt az állítást a Facebook természetesen tagadja.

És ha mindez még nem volna elég, a cégnek elég sokat kell újabban magyarázkodnia az Instagram miatt is. Kiderült, hogy már jó ideje tisztában van azzal, hogy az Insta rendkívül káros hatással van a fiatalokra, különösen a serdülő korú lányokra, akiknek torzulhat az önképük és depresszióba eshetnek. A Facebook ezt egy saját felmérése során derítette ki, ám az eredményeket eltitkolta a nyilvánosság elől.

A FoxNews közlése szerint legalább egy Facebook-alkalmazott a kiszivárogtatók közül a hamarosan felfedi kilétét és együtt fog dolgozni a Kongresszussal a Facebook felelősségének kivizsgálásában.

CTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »