Gyülekeznek Vlagyimir Putyin kihívói

Gyülekeznek Vlagyimir Putyin kihívói

Az előttünk álló, január közepéig tartó ünnepi időszak előtt a hét végén több párt is kongresszust tartott, s megnevezte jelöltjét a 2018. március 18-án sorra kerülő elnökválasztásra. Így a Polgári kezdeményezés nevű alakulat az újságíró celeb Kszenyija Szobcsakot, a Jabloko Grigorij Javlinszkijt, a Növekedés pártja az üzletember Borisz Tyitovot, a nacionalista-populista liberális demokraták (LDPR) immár ötödször Vlagyimir Zsirinovszkijt jelöli, a hatalom pártja az Egységes Oroszország pedig bejelentette, hogy Putyint támogatja.

Hírdetés

Valódi tétje azonban csupán a kommunisták  kongresszusának volt, hiszen a második legnagyobb tagsággal rendelkező, egyetlen igazán klasszikus pártnak nevezhető KPRF idáig lebegtette jelöltjét. Pontosabban nem volt biztos, hogy a párt elnöke, a veterán Gennagyij Zjuganov vállalja-e a jelölést. Mellette szólt, hogy ő a párt igazi arca, ellene, hogy az aktuális közvélemény-kutatások alapján bármelyik kommunista jelöltet megelőzné Zsirinovszkij. Ami pedig azt jelentené, hogy pártja először taszítaná le az orosz pártdobogó második helyéről a kommunistákat.

Zjuganov pedig érthető módon nem akarta, hogy ezzel a történelmi vereséggel lépjen le a színről. A kommunistákhoz közel álló forrásaink szerint a pártelnök méltatlannak tartotta részt venni egy olyan kampányban, amelyben a tévés celeb Kszenyija Szobcsakkal kell vitáznia. Informátorunk rámutatott arra is, hogy ebben a helyzetben a kommunistáknak érdekükben állt fenntartani a bizonytalanságot, hiszen ezzel is magukra irányíthatták a figyelmet. Közben már megkezdődött a párt újrapozícionálása, amelyben a politikusok fiatal generációja és befolyásos baloldali üzletemberek mellett nem is olyan sokára két olyan ismert író is komoly szerepet játszhat, mint az ismert író Zahar Prilepin vagy a már most is képviselő Szergej Sargunov. Egy belső felmérés azonban egyelőre a feltörekvők közül az ország egyik legsikeresebben működő mezőgazdasági kombinátot, a Moszkva melletti Lenin nevét viselő szovhozt irányító Pavel Grugyinyint hozta ki jelöltnek.

Az Orosz Föderáció Kommunista Pártjának megalakulásánál ott bábáskodó, a pártot 24 éve vezető Zjuganov így arra kérte a kongresszust, hogy tekintsen el a jelölésétől, így a kongresszus egyhangú szavazása alapján a jelölt Grugyinyin lett. Zjuganov a legutóbbi, 2012-es elnökválasztáson 12,3 millió voksot szerezve a szavazatok 17,2 százalékával lett a második Vlagyimir Putyin mögött.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »