Gyulafehérvár: fejedelmek nyomában járt a közmédia műsorvezetője

Gyulafehérvár: fejedelmek nyomában járt a közmédia műsorvezetője

Erdély legendás történelmének egyik kihagyhatatlan fejezete Gyulafehérvár. A Római Birodalom ideje óta lakott, egykor virágzó történelmi fővárost mutatta meg Pató Márton, az M2 Petőfi TV műsorvezetője a Vár a Kárpát-medence nézőinek.

A képeslapokra illő Gyulafehérváron a III. Károly király által megálmodott, hét bástyával körülölelt, árkokkal határolt, csillag alakú várban kezdte sétáját a közmédia műsorvezetője. A környék legimpozánsabb barokk műemlékének falain belül felelevenedik Erdély egykori fővárosának több ezer éves történelme.

Az épület fontos zarándokhely, hiszen Hunyadi János és öccse, valamint ifjabb Hunyadi János, illetve fia, László szarkofágja is itt található. A közmédia turisztikai ajánlójának nézőit a műsorvezető elkalauzolta az Erdélyi Fejedelemség egykori legfontosabb épületébe, a Fejedelmi Palotába is. A székhely a 15. században épült, jelenlegi formáját a 18-19. században nyerte el, olyan neves lakói voltak, mint Báthory Zsigmond vagy Bethlen Gábor.

„Ez volt az uralkodói rezidencia, az udvartartás helyszíne, itt hozták a legfontosabb politikai döntéseket” – mondta Kovács Mihály történész a 2024-ben felújított palotáról, amelynek falain belül állandó kiállítás nyílt, bemutatva a vár és a palota legfontosabb korszakait, kiemelve Jagelló Izabella magyar királyné örökségét, aki reneszánsz központtá varázsolta a palotát.

Hírdetés

A Vár a Kárpát-medence Gyulafehérvár történelmi nevezetességeit bemutató epizódja újranézhető a Médiaklikken.

Nyár 24 – élőben a Balaton-partról, belföldi úti tippekkel, hétfőtől szombatig 10 és 12 óra között a Dunán.

Vár a Kárpát-medence – egész nyáron a közmédia csatornáin.

(Sajtóközlemény/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »