Győztes, aki nem visz mindent: Az Osztrák Szabadságpárt felszólította a Néppártot, hogy tárgyaljon végre a koalícióról

Győztes, aki nem visz mindent: Az Osztrák Szabadságpárt felszólította a Néppártot, hogy tárgyaljon végre a koalícióról

Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke hétfőn felszólította az eddig kormányzó Osztrák Néppártot (ÖVP), hogy ne blokkolja a kormányalakítási tárgyalásokat. Ausztriában a legutóbb parlamenti választásokon az FPÖ győzött és a Néppárt erősen meggyengült, abszolút többsége azonban senkinek sincs a törvényhozásban, így koalíciós kormánynak kell felállnia.

Karl Nehammer, az ÖVP elnöke eddig kizárta az együttműködés lehetőségét az FPÖ-vel, amíg azt Kickl vezeti. Magyarul: egy győztes párt győztes pártelnökét akarja lemondatni egy lehetséges, de nem biztos együttműködési ígéretért cserébe. Ez egy olyan retorika, amelynek célja épp a tárgyalások bojkottálása egy lehetetlen és nem is túl elmés ultimátumra hivatkozva.

Kickl hétfőn tartott sajtótájékoztatóján mintegy negyven percen keresztül beszélt a koalíciós tárgyalásokról. A sajtónak nem adtak szót, kérdések nem hangoztak el.

Kickl szerint, ha Nehammer demokratikusan cselekedne, akkor nem blokkolná a koalíciós tárgyalások megindítását. Majd felszólította az ÖVP „józanabb tagjait”, hogy „ne hagyják magára Nehammert jelenlegi érzelmi személyes krízisében”.

Hírdetés

Majd azt hangoztatta, hogy tiszteletben kell tartani a választók akaratát, akiknek többsége az FPÖ-re adták le a voksukat. Hangsúlyozta, hogy a jobbközép parlamenti többség együttműködésének lehetőségét nem szabad feláldozni személyes okokból, főleg, hogy a lakosság 55 százaléka egy ilyen koalíciót látna szívesen az ország élén. 

Kickl élesen bírálta Alexander vna der Bellen osztrák államfőt is, aki a választások után kialakult teljesen világos helyzetet „beködösítette” azzal, hogy nem bízta meg automatikusan a kormányalakítással a győztes pártot, vagyis az FPÖ-t.

Az osztrák pártok közötti puhatolózó tárgyalások kedden indulnak. Az FPÖ-ÖVP kétpárti koalíciónak csak egy alternatívája van, egy néppárti-szocdem-liberális ÖVP-SPÖ-NEOS koalíció.

Körkép.sk, teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »