Győztek a multik! Mégsem dönthetnek a nemzetállamok a szabadkereskedelemről

Győztek a multik! Mégsem dönthetnek a nemzetállamok a szabadkereskedelemről

Amitől tartottunk bekövetkezett, az Európai Unió és Kanada közti a szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) szövegének végső előkészítése megtörtént, most már csak arra vár az előterjesztés, hogy azt az Európai Tanács és az Európai Parlament megvitassa és jóváhagyja. Az Európai Bizottság hivatalos közleményében még csak utalást sem tesznek a nemzeti parlamentekre. Ezzel megnyílt Európa kapuja az amerikai központú multik előtt.
 

Utolsó szakaszába ért az Európai Unió és Kanada között létrejött szabadkereskedelmi egyezmény előkészítése azzal, hogy befejeződött a gazdasági megállapodás angol szövegének jogi ellenőrzése

– közölte nyilatkozatában az Európai Bizottság hétfőn.

Cecilia Malmström, a kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos és Chrystia Freeland, Kanada kereskedelmi minisztere bejelentette:

befejeződött a 2013 októberében létrejött szabadkereskedelmi megállapodás angol szövegének jogi ellenőrzése.

A CETA-ban egyébként minden szerepel, ami az Egyesült Államok és az EU közti szabadkereskedelmi egyezményben megjelenik, így természetesen az állam és befektető közti vitarendezési mechanizmus (ISDS) is, amely lehetőséget biztosít egy vállalatnak, hogy az elmaradt profit miatt, vagy épp a kereskedelmet korlátozó jogszabályi környezet okán jogi eljárást indítson az egyes államok ellen.

Hírdetés

Cecilia Malmström

A Kanadával megkötött egyezmény jószerivel feleslegessé is teheti a TTIP-t, hiszen

rengeteg amerikai központú multinak van leányvállalata az észak-amerikai országban, így többek között a hírhedt Monsantonak is (ezzel végérvényesen bukhatjuk hazánk GMO-mentességét).

A megállapodással mind a kanadai, mind az uniós polgárok és a vállalkozások számára igazságosabb és átláthatóbb rendszer született

– hangsúlyozza egyébként közleményében az uniós bizottság.

Nincsenek nemzetállamok?

Amint elkészülnek a fordítások az unió hivatalos nyelveire, a megállapodás végleges szövegét megkapja az Európai Tanács és a Parlament jóváhagyásra(!), amely várhatóan még a tavasszal megtörténik.

A megállapodás 2017 elején léphet hatályba.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »