Gyorshajtás, szabálytalan parkolás büntetlenül – így lehet megúszni

Gyorshajtás, szabálytalan parkolás büntetlenül – így lehet megúszni

A rendőrség és az önkormányzatok nem sokat tehetnek a kék rendszámmal ellátott gépjárművekkel szemben, a diplomatákra van bízva, hogy vállalják-e a felelősséget és befizetik-e a büntetést, ha kapnak egyáltalán.

„A CD betűjelű különleges rendszámmal ellátott gépjárművekkel az objektív felelősség hatálya alá tartozó szabályszegések elkövetése miatt 2021-ben 397, 2022-ben 546, míg 2023-ban 713 eljárás indult” – írja az ORFK által szolgáltatott adatok alapján a vezess.hu.

Mint írják, a VÉDA rendszer nem kapcsol ki, ha kék rendszámos autó száguld el előtte, az említett számadatok nagy része a rendőrségi adatbázisban rögzített gyorshajtás. Ám hiába készül fotó, hiába parkolnak szabálytalanul, a három év alatt csaknem megduplázódott számok ellenére a lebukást nem követi büntetés.

„Tekintettel arra, hogy a diplomáciai hatósági jelzéssel ellátott jármű üzembentartója nemzetközi szerződés alapján mentes a magyar állam joghatósága alól, ezen eljárásokban az elsőfokú hatóságok nem szabtak ki közigazgatási bírságot, az eljárások megszüntetéssel zárultak.

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 20. § (1) bekezdésében szereplő jogsértések vonatkozásában a rendőrség a gépjármű hatósági jelzésének jellege szerint nem gyűjt adatot, de az itt szabályozott jogsértések elkövetése esetén sincs jogszabályi lehetőség közigazgatási bírság kiszabására” – írta az ORFK a lapnak.

Hozzáteszik, természetesen nem minden diplomáciai küldöttség tagjai közlekednek vagy parkolnak szabálytalanul, ám vannak, akiket rendszeresen rajta lehet kapni.

Hírdetés

Kimondottan balesetveszélyes szabálytalanságokra is rendszeresen van példa a VI. kerületben, melynek nagy része egyirányú utcákból áll – írja a lap, hozzátéve, hogy két ország autóit rendszeresen látni, ahogy az útvonalat lerövidítve forgalommal szemben hajtanak ezekben az utcákban. Ebből szóváltás is kialakult már a lakókkal.

A Terézvárosi Önkormányzat szerint közlekedési-, és bizonyos parkolási szabálytalanságok esetén gyakorlatilag a szóbeli figyelmeztetésen kívül nincs mozgástér. A lapnak úgy fogalmaztak:

„Szóbeli kérést tudunk megfogalmazni, de rajtuk áll, hogy hajlandóak-e betartani a parkolással kapcsolatos szabályokat.”

Más a helyzet a fizetős parkolóhelyek ingyenes használatával, ezeket büntetik a VI. kerületi parkolóőrök. „Fizetés nélküli várakozás, lejárt parkolójegy, rossz parkolási díjzóna esetén viszont pótdíjaznak a parkolási ellenőrök az önkéntes szabálykövetésben, utólagos fizetésben bízva.” A kerület által szolgáltatott adatok alapján ezeket a pótdíjakat kis százalékban be is fizetik.

Ebben a kerületben az „utcasarkon és forgalomtól elzárt területen való megállás, várakozás” a leginkább jellemző szabályszegés a diplomata rendszámos autókat vezető személyekre az önkormányzat szerint, amelynek munkatársai az átlagosnál is több problémát tapasztalnak részükről az Eötvös-Szófia utca sarkán és a Lendvay utcában – írja a lap. Hozzáteszik, a tavalyi évben kerékbilinccsel ellátott 3802 és az elszállított 3129 autó közül egy sem volt kék rendszámos.

A lap több kerület önkormányzatát is megkereste ugyanebben a kérdésben. Két kerületben nem bírságolják őket, de van, ahol a rend érdekében ezt az eszközt bevethetőnek tartják. A II. kerületben eddig egyetlen olyan alkalom volt, amikor el kellett szállíttatni egy diplomata járművet.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »