Gyorsan elföldelték az Elie Wiesel néven holohaknizó szélhámost

Gyorsan elföldelték az Elie Wiesel néven holohaknizó szélhámost

Vasárnap, helyi idő szerint délelőtt, a New York-i Ötödik sugárút ortodox zsinagógájában búcsúztatták el Elie Wieselt, délután pedig a New Yorktól mintegy másfél órányira eső Westchesterben helyezték örök nyugalomra.

“A világ az egyik legfontosabb tanúságtevőjét és a tolerancia és béke egyik legékesebb hangú szószólóját veszítette el. Ifjúkorának rémálmát Elie Wiesel a globális egyenjogúságért és békességért folytatott, egész életén át tartó harccá formálta” – ilyen dagályos közleményben búcsúztatta vasárnap az ENSZ főtitkára, Ban Ki Mun Elie Wieselt.

Hírdetés


Néhány éve a magyar (?) Országházban

Elie Wieselt New Yorkban, az Ötödik sugárúton lévő ortodox zsinagógában búcsúztatták, és a szertartáson – a családja mellett barátai, tisztelői, valamint nemzetközi és amerikai zsidó szervezetek vezetői, illetve a zsidó közélet személyiségei vettek részt. Jelen voltak a sokak által tévesen "titkos háttérhatalomnak" titulált, valójában igen jól látható szervezetek vezetői közül többen, például Abraham Foxman, a Rágalmazásellenes Liga volt igazgatója, Ronald Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke, vagy Perry Berkowitz rabbi, az Amerikai Zsidó Örökség Szervezet elnöke is.

“Üzenetet vitt a világba, a zsidó fájdalom és a zsidó tragédia üzenetét hordozta, de ennél jóval többet tett: felemelte szavát Ruanda népe mellett, felemelte szavát a jugoszlávokért, felemelte szavát a kambodzsaiakért” – fogalmazott, még a szertartás előtt, Foxman, akit több évtizedes barátság fűzött Wieselhez.

Ronald Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke arra emlékezett, hogy az 1980-as években Wiesellel együtt tett látogatást Auschwitzban, és meglepte őt, hogy az íróban nem gyűlöletet tapasztalt, hanem “mélységes szomorúságot”. “S akkor a szerintem legfontosabb kijelentések egyikét tette. Azt mondta: a szeretet ellentéte nem a gyűlölet, hanem a közömbösség, a közömbösség teremtette meg az antiszemitizmust Németországban és a közömbösség miatt következhetett be a holokauszt” – nyilatkozta ki a szabadidejében hazánkat kárpótlásért perlő Lauder.

Perry Berkowitz rabbi, az Amerikai Zsidó Örökség Szervezet elnöke és Wiesel egyik korábbi munkatársa arról beszélt, hogy Wiesel halála emlékeztető: a "holokauszt túlélői" közül egyre kevesebben élnek már. Az idén elhunyt magyar (sic!) holokauszt-túlélő és irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre, aki Wieselhez hasonlóan szintén 87 esztendős volt – emlékeztetett Berkowitz rabbi, aki szerint ez a két haláleset kettős tragédia, mert amikor már nem lesznek túlélők, a világ akkor tanulja meg az erősödő antiszemitizmus és a holokauszt erősödő revizionizmusa leckéjét.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »