Gyors kivizsgálást szorgalmaznak (Id. Lomniczi Zoltán kitiltása)

Gyors kivizsgálást szorgalmaznak (Id. Lomniczi Zoltán kitiltása)

Közös levélben fordul a román képviselőház elnökéhez Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő és id. Lomnici Zoltán, a magyarországi legfelsőbb bíróság volt elnöke, az Emberi Méltóság Tanácsa jelenlegi vezetője, azt kérve Marcel Ciolacutól, hogy vizsgálják ki Mirela Adomnicăi kormánypárti képviselő kezdeményezését.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Szociáldemokrata Párt képviselője arra kérte Bogdan Aurescu román külügyminisztert, hogy tiltsák ki Romániából id. Lomnici Zoltánt és Tóth Kálmánt, a Vasvári Pál Polgári Egyesület társelnökét, mivel Kézdivásárhelyen kitüntetést adtak át Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak.

Hírdetés

Kulcsár-Terza József és id. Lomnici Zoltán közleményükben rámutatnak, a külügyminiszterhez intézett és a román sajtóhoz is eljuttatott iratában Mirela Adomnicăi azt írta, a két székely elítélt gázvezetéket kísérelt meg felrobbantani Gyulafehérváron a helyi nemzeti ünnep alkalmából tartott parádén. „Mivel sem a vádiratban, sem a bírósági eljárás során nem merült fel ilyen adat, felmerülhet, hogy a román képviselő titkos információt hozott nyilvánosságra. Tisztázni kell, hogy sérült-e az igazságszolgáltatás román alkotmányban garantált függetlensége a bizalmas adat kiszivárogtatásával, és azt is vizsgálni kell, hogy megvalósult-e állami vagy szolgálati titoksértés bűncselekménye” – fogalmaztak. Ugyanakkor leszögezik, mivel rendkívül súlyos esetről van szó, Kulcsár-Terza József és id. Lomnici Zoltán azt kérik, hogy a román képviselőház elnöke soron kívül vizsgálja ki az ügyet és tegye meg a szükséges intézkedéseket. A további lépéseket a házelnök válaszától teszik függővé.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »