Gyors elemzés urnazárás előtt 4 órával

Gyors elemzés urnazárás előtt 4 órával

Az idei önkormányzati választásokon a szavazási hajlandóság a szokásosnál magasabb, ez betudható az elmúlt hetek éles csatározásainak, és az azt mozgató témáknak, a Borkai videóktól Witthinghofig.

Valamennyi megyei jogú városban nagy a választói aktivitás, mindegyik az ilyenkor szokásos, és az átlagos feletti részvételi aránnyal rendelkezik 3-5%-al.

Ennek ellenére vannak feltűnően csendes városok is, ahol az aktivitás elmarad mind a szokásostól, mint az országos átlagtó, ilyen Esztergom, Dabas, Sarkad, Mezőkövesd, Paks, Celldömölk, Kiskunfélegyháza hogy csak a legnagyobbakat említsük.

Hírdetés

Budapesten a külső kerületekben (XVII., XVI, XV., XII., és XXII.) kiemelkedő az aktivitás, meglepő módon az ellenzék számára előnyösebb belső kerületek csendesebbek.

A vidéki kistelepüléseken inkább a passzivitás a jellemző, míg a városokban és megyei jogú városokban a kiemelkedő aktivitás.

Frissítés
A Nemzeti Választási Iroda délután 3-kor rögzített részeredményei fél 4 után néhány perccel láttak napvilágot, ezek csak megerősítik a fenti állításokat. Az országos részvétel 15:00-kor 34.69%, ami 4.5%-al magasabb, mint 5 évvel korábban.


Forrás:nemzeti.net