György István: a héten átléphetjük a 800 ezres átoltottságot

György István: a héten átléphetjük a 800 ezres átoltottságot

Magyarországon is közösségben terjed a brit vírusvariáns, ami több embert fertőz és több kórházi beteget is generál – közölte az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője. Ismertette, ezen

a héten 275 ezer embert tudnak beoltani a Sinopharm vakcinával, ezen felül kórházi oltópontokon a Pfizer vakcinával 52 ezer, míg a háziorvosoknál az AstraZeneca szerével 41 750 oltás beadására nyílik lehetőség.

Az oltási terv állásról szólva elmondta, az egészségügyben dolgozók beoltása megtörtént, az idősotthonok, bentlakásos szociális intézmények lakóinak, ápolóinak átoltása is megtörtént, köztük 77 ezren a vakcina második adagját is megkapta. Jelenleg két lakossági célcsoport oltása zajlik párhuzamosan: a regisztrált legidősebbek, illetve a regisztrált 18-59 év közötti krónikus betegek átoltása.

György István közölte, zajlik a Sinopharm vakcinájának eljuttatása a háziorvosokhoz, akik átlagosan 55 embert tudnak így beoltani. Az ugyancsak ma érkezett Pfizer vakcinákat a kórházi oltópontokra juttatják el, oda a háziorvosok küldik a regisztrált időseket, praxisonként átlagosan 10 főt.

Az AstraZeneca vakcinával pedig a 18-59 év közötti krónikus betegek oltása zajlik a háziorvosok által – ismertette.

Emellett a héten több mint 25 ezer fő kapja meg a második oltást is – tette hozzá az államtitkár.

Ez az jelenti, hogy több mint 800 ezerre nőhet a héten a Magyarországon beoltottak száma

Hírdetés

– emelte ki.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központ helyettes vezetője ismertette, az elmúlt 24 órában 137 fő ellen intézkedtek maszkviselési szabályok megszegése miatt, ebből 98 esetben a közterületekre vonatkozó szabályokat szegték meg, 12 esetben a közösségi közlekedésben előírt rendelkezés megsértése miatt intézkedtek, míg 12 esetben az üzletekre, kereskedelmi egységekre vonatkozó szabályozást hágták át. Hozzátette, Acsán és Kengyelen 1-1 vendéglátó üzem bezárásáról intézkedtek, mert ott vendégek tartózkodtak, akik maszkot nem viseltek, alkoholos italt fogyasztottak.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a járvány erősödését azzal indokolta, hogy a harmadik hullám kezdete a második hullám leszálló ágában érte az országot. Az új vírusvariánsok miatt pedig emelkedik a kórházi kezelésre szoruló betegek száma. Kérdésre válaszolva közölte, Magyarországon eddig háromféle variánst azonosítottak: a brit, a cseh, illetve a csehhez hasonló mutánst.

Ugyancsak kérdésre válaszolva elismerte,

oltott személy is elkaphatja a vírust.

Ennek az az oka – tájékoztatott a szakember –, hogy egyik védőoltás sem biztosít 100 százalékos védelmet. Mint fogalmazott,

minden populációban vannak olyan úgynevezett nem válaszoló (nonresponder) egyének, akiknek szervezete nem reagál arra az antigénre, arra a vakcinára, ami bekerül a szervezetükbe, nem termelnek kellő mennyiségű ellenanyagot.

A tiszti főorvos elmondta, őket majd az úgynevezett nyájimmunitás fogja megvédeni: ha olyan nagy számú védett egyén lesz, hogy lelassul a vírus keringése, azzal közvetve őket is védelmet kapnak.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »