Győrben elölről kezdődik a vörösiszapper

Győrben elölről kezdődik a vörösiszapper

Első fokról indul újra december 11-én a 2010-es kolontári vörösiszap-katasztrófa miatt kezdődött büntetőper a Győri Törvényszéken. Az ügyben még 2012 januárjában 15 ember ellen emeltek vádat, többek között halált okozó gondatlan közveszélyokozás, gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, valamint a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt. Ám a Veszprémi Törvényszék 2016. január 28-án bűncselekmény hiányában felmentette a vádlottakat. A bíróság szerint a katasztrófa oka „altalaj-eredetű stabilitásvesztés” volt, ami miatt a töltés tönkrement. Mint ismert, a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált.

Idén február 6-án a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a Veszprémi Törvényszék felmentő határozatát, és új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot. A megismételt eljárást viszont már a Győri Törvényszék folytatja le, ugyanis a Veszprémi Törvényszék elnöke korábban jelezte: nincs olyan bírája, aki jogosult volna eljárni az ügyben, és nincs kizárva a megismételt eljárásból. A Győri Ítélőtábla hatályon kívül helyező határozatának indoklása szerint az elsőfokú bíróság több eljárási szabályt megsértett, ítélete pedig alkalmatlan a felülbírálatra, ezért megismételt eljárásra van szükség.

Hírdetés

Már mintegy 200 millió forintot kifizettek a katasztrófa károsultjainak – közölte lapunkkal Magyar György. Az ügyvéd elmondta, irodája 25 pert kezdeményezett a Fővárosi Törvényszék előtt. Csoportosították a károsultakat, voltak közöttük olyanok, akik elvesztették hozzátartozójukat, és voltak, akik személyi sérüléseket szenvedtek, illetve akiknek vagyoni káruk keletkezett. „Mindösszesen 350 millió forintos kártérítési igényt terjesztettünk elő, ebből a bíróság körülbelül 200 millió forintot meghaladó összeget meg is ítélt. Ebben nagyobbrészt nem vagyoni, kisebbrészt vagyoni kártérítések vannak” – tájékoztatott Magyar György. Bár a Mal Zrt. fizetésképtelensége miatt a károsultak nem sokra számíthattak, az ügyvéd elmondta, a kormány tartalékkeretből teremtett elő forrást a kártérítésekre.

„Való igaz, hogy az érintettek sem a Maltól, sem az állampolgárok szolidaritási befizetéseiből nem kaptak, ugyanígy a Mal felszámolásából sem jutott kártérítésre, mert egyéb követelések megelőzték. A jogerős ítéletek alapján a kormányhivatalokhoz fordultunk, és a megítélt összegeket át is utalták irodánk letéti bankszámlájára; a pernyertes felpereseknek időközben már ki is fizettük” – tette hozzá az ügyvéd. A károsultak javára időközben összegyűlt mintegy kétmilliárd forintból közcélokat, például középületek újjáépítését finanszírozták.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.11.28.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »