Gyöngyösi: „Ne legyenek meglepve, ha erősödik az euroszkepticizmus”

Gyöngyösi: „Ne legyenek meglepve, ha erősödik az euroszkepticizmus”

Az Európai Parlament ma dönt arról, hogy a Tanács által jelölt Ursula von der Leyent elfogadják-e az Európai Bizottság elnökének vagy sem. Egyelőre nem lehet megjósolni, mi lesz a nap végén, ugyanis a Parlament elég megosztott és mivel titkos szavazáson dől el a jelölt sorsa, még abban sem lehetünk biztosak, hogy minden képviselő a pártja álláspontja szerint fog voksolni.

A vita során három magyar képviselő kért szót.

A momentumos Cseh Katalin és a fideszes Deutsch Tamás támogatásáról biztosította von der Leyent, míg a jobbikos Gyöngyösi Márton kijelentette, hogy nem fog megszavazni egy olyan jelöltet, aki a rendszer megkerülésével, az állampolgárok támogatása nélkül kerülne Európa élére.

Deutsch Tamásnak nehéz dolga volt, ugyanis azután kellett elmondania, hogy pártja szerint von der Leyennek el kell ismernie az EU külső határait védő országok erőfeszítéseit és megállítani a tömeges illegális bevándorlást, hogy a jelölt előtte éppen azt mesélte el, hogyan fogadott be egy szír kisfiút otthonába és kijelentette, hogy “kötelességünk megmenteni a Földközi-tengeren hánykolódó emberek életét.” Deutsch ezen felül azt kérte a holnap leköszönő német védelmi minisztertől, hogy amennyiben megválasztják bizottsági elnöknek, tegyen meg mindent a nemzeti identitás és a tagállamok alkotmányos szuverenitásának maradéktalan tiszteletben tartása érdekében, valamint hogy az új költségvetés ne büntesse, hanem támogassa a gyorsabban felzárkózó, szegénység ellen fellépő, az átlagnál jobban teljesítő visegrádi országokat.

Deutsch Tamás
Deutsch Tamás az Európai Parlament 2019. július 16-i ülésén.
Koszticsák Szilárd/MTI

A momentumos Cseh Katalin Orbán ekézésén kívül nem sok előremutató dologgal állt elő. Azt mondta, hogy meg kell védeni az európai demokráciát, konkrét tettekre, garanciákra van szükség a jogállamiság védelmében, nem csak szavakra, valamint hangsúlyozta, hogy eddig csak a status quót védték az EU-ban, de valódi változásra van szükség.

Hírdetés

Kérdés, ezt hogyan lehet épp egy háttéralkuból kikerült jelölt megválasztásával elérni. Cseh párttársa, Donáth Anna korábban kijelentette, hogy nem fogja megszavazni von der Leyent, annak antidemokratikus jelölése miatt.

A jobbikos Gyöngyösi Márton sem fogja megszavazni von der Leyent, szintén a transzparencia hiányára hivatkozva. Európai parlamenti felszólalásában felhívta rá a figyelmet, hogy már a Brexit is jelezte, hogy az európai polgárok nem elégedettek a nem transzparens döntéshozatallal az Európai Unióban, ezt a vezetők azonban továbbra is figyelmen kívül hagyják.

Gyöngyösi Márton
Gyöngyösi Márton az Európai Parlament 2019. július 16-i ülésén.
Gyöngyösi Márton/Twitter

Cinikusnak nevezte, hogy Ursula von der Leyen azt mondta, erősítené a Spitzenkandidat-rendszert, hiszen ő éppen annak megkerülésével került ide.

„Ne legyenek meglepve, ha erősödik az euroszkepticizmus”

– jelentette ki Gyöngyösi. Kiemelte:

az európaiak átláthatóbb Európát akarnak.

„Nem az ön hibája, de ön is hozzájárult a csalódáshoz, nagyon sokan gondolják úgy, hogy ön nem alkalmas erre a posztra”

– fogalmazott a Jobbik EP-képviselője.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »