Gyógynövényt, gyümölcsöt, gombát szedne az erdőben? És adózni ki fog?

Gyógynövényt, gyümölcsöt, gombát szedne az erdőben? És adózni ki fog?

Örömhír: az Orbán-kormány újabb szűz területet talált, már adóztatás szempontjából.

Gombát szedünk, fosztogatjuk a gyümölcsfákat, tépkedjük a gyógynövényeket, mi? Az állam meg menjen csődbe?!
 
Hát nem, az Adózóna a jövő évi tervezett adótörvény-módosítási csomagban rátalált egy új szabályra, amely szerint a személyi jövedelemadóról szóló törvény új bekezdéssel egészülne ki.
 

Hírdetés

Ennek értelmében ha valaki gyógy- és fűszernövényt, vadon termő gyümölcsöt és gombát, valamint éti csigát szed, hogy utána eladja azt, akkor a – nem egyéni vállalkozóként vagy mezőgazdasági őstermelőként való értékesítése – után ezentúl a bevétel 25 százaléka után adóznia kell majd.

 
Az államnak akkor is lesz bevétele, ha a gyűjtött javakat felvásárlónak adjuk el, neki ugyanis kötelező lesz minden kifizetett forint 25 százaléka után 16 százalék személyi jövedelemadót levonnia, bevallania és forrásadóként befizetnie. 
 
Íme a teljes bekezdés, amit hozzácsapnak a törvényhez:

„(10a) A vadon gyűjtött termék, termény (gyógy- és fűszernövények, vadon termő gyümölcsök és gombák, valamint éti csiga) magánszemély által – nem egyéni vállalkozóként vagy mezőgazdasági őstermelőként – felvásárlónak történő értékesítéséből származó bevétel 25 százaléka számít jövedelemnek. Az adót kifizetéskor a felvásárló állapítja meg és vonja le, továbbá a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adó és járulékok bevallására, megfizetésére az adózás rendjéről szóló törvényben előírt módon és határidőre – a magánszemélyhez nem köthető kötelezettségként – vallja be és fizeti meg. Az ügyletről a felvásárló két példányban vételi jegyet állít ki – feltüntetve azon a magánszemély nevét, adóazonosító jelét (ennek hiányában természetes személyazonosító adatait és lakcímét), a felvásárolt termék, termény megnevezését, mennyiségét, ellenértékét, a levont adót – amelynek egy példányát átadja a magánszemélynek, másik példányát az adózással összefüggő iratok megőrzésére előírt határidőig megőrzi. E jövedelemmel összefüggésben a felvásárlót, illetve a magánszemélyt egyéb, közteherrel összefüggő kötelezettség nem terheli.”

Van egy tippünk, hogy ebből azért nem jut majd tízmilliárdokhoz az állam, de egy-két lélegeztetőgép/stadion/gasztrofesztivál kijöhet belőle.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »