Gyógynövények emésztési zavarokra

Gyógynövények emésztési zavarokra

A túl nehéz, zsíros, fűszeres, csípős fogások, az alkohol és a szénsavas üdítők, a túl sok koffein még a vasgyomrúak emésztőrendszerét is irritálhatja. Milyen természetes megoldást találhatunk ezekre a problémákra?

Érdemes kihasználnunk a gyógynövények erejét. A gyógyteákat ihatjuk evés előtt vagy után, javíthatjuk velük a tápanyagok felszívódását, csökkenthetjük a kellemetlen tünetek (például a fokozott gázképződés, a gyomorégés vagy a reflux) megjelenésének rizikóját, de azt is biztosíthatjuk, hogy az elfogyasztott táplálék gond nélkül haladhasson végig az emésztőcsatornán – írja a Házipatika.com.

Az egyik legnépszerűbb gyomorgyógyító növény a gyömbér. Számtalan probléma esetén alkalmazhatjuk, például hasfájás, hányinger, gyomorégés, puffadás vagy gázképződés ellen is bevethető. A várandós kismamák reggeli hányingerét is enyhíti. Elkészítéséhez egy teáskanálnyi frissen reszelt gyömbért forrázzunk le két deci vízzel, fedjük le, majd öt perc után szűrjük le. Mézzel édesíthetjük.

Hírdetés

Szintnén népszerű gyógynövény a borsmenta, melyet főleg akkor érdemes bevetni, ha egy-egy nagyobb lakoma során túlterheltük a gyomrunkat. A hányingert, a rosszullétet és a puffadást is említi a borsmenta, ha azonban gyomorégéssel vagy refluxbetegséggel küzdünk, legyünk óvatosak. A borsmenta ugyanis irritáló lehet, és éppen az ellenkező hatást válthatja ki, mint amelyiket szeretnénk.

Ha a puffadással, fokozott gázképződéssel, hányingerrel vagy rosszulléttel küzdünk, a citromfűteát is kipróbálhatjuk. Ez ráadásul nyugtató hatású is egyben, emellett jóval kíméletesebb a gyomor nyálkahártyájához, mint a borsmenta, így azok is kipróbálhatják, akik a borsmentára rosszul reagálnak.

Gyomornyugtató hatásairól híres a kamillatea, ezért ha hasfájással, hányingerrel, hasmenéssel együtt jelentkező betegségünk van, a kamillatea gyors enyhülést hoznak. Akkor is érdemes kamillateát inni, ha szeretnénk javítani a tápanyagok felszívódását. A kamilla nyugtató hatású, és a pihentető alvásban is segíthet.

A máriatövisből készült gyógyteát elsősorban azoknak ajánljuk, akik gyakran fogyasztanak zsíros ételeket. A máriatövist ugyanis a máj gyógynövényének tartják, serkenti annak működését, fokozza bizonyos emésztőenzimek kiválasztását is. Akkor is támogathatjuk a máj munkáját a máriatövissel, ha egy-egy alkalommal túl sok alkoholt fogyasztottunk.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »