Gyimesi, Hunčík és Schutz a magyarországo választások tétjéről – Orbán vagy Márki-Zay? (Összefoglaló)

Gyimesi, Hunčík és Schutz a magyarországo választások tétjéről – Orbán vagy Márki-Zay? (Összefoglaló)

Orbán ellenes  hangulatkeltés és diktátorozás jellemezte a szlovák közmédia Do kríža (Keresztre) című szerda esti beszélgetős műsorát, melyben a magyarországi parlamenti választások és a Márki-Zay jelenség volt a fő téma.

Két Márki-Zay és egy Orbán támogató

A konzervatív értékrendű, Orbán Viktor politikájával és szemléletével szemben nyitott műsorvezető, Jaroslav Daniška meghivottjai a Most-Híd egyik szellemi keresztapja Hunčík Péter, Peter Schutz liberális publicista, kommentátor, illetve Gyimesi György (OĽaNO) magyar nemzetiségű parlamenti képviselő voltak.

A napokban Márki-Zayjal fotózkodó korábbi szlovák miniszterelnök, Mikuláš Dzurinda, valamint Bugár Béla korábban elutasították a műsorban való szereplést.

A budapesti szlovák nagykövettel és a szlovák exkormányfővel is találkozott Márki-Zay

A Szövetség politikusai is összekaptak

Márki-Zay Péter és magyar parlamenti választások kérdése egyébként már a Szövetség két elődpártjának politikusait is szembe fordította egymással a szerdai nap folyamán. Míg ugyanis Forró Krisztián (Sövetség) a Körképnek adott interjújában egyértelműen a magyarországi választásokba való beavatkozásnak minősítette a jelenleg Brüsszelben az  Európai Néppárt egyik háttérintézményét, think-tankjét vezető Mikuláš Dzurinda és a budapesti szlovák nagykövet Pavol Hamžík Márki-Zay melletti nyílt kiállását, addig Rigó Konrád, a Szövetség Most-Híd platformjának vezetője kioktató hangnemben teljesen helyénvalónak tartotta Márki-Zay támogatását és Forrót kritizálta.

Rigó Konrád Forró Krisztiánnak: Ezt diplomáciának hívják

A 45 perces műsorban főleg annak kérdését járták körbe, hogy mit jelenthet Márki-Zay esetleges győzelme Magyarország, a felvidéki magyarság, a V4-ek és Európa számára, illetve hogy mi a valódi tétje a jövő áprilisi parlamenti választásoknak Magyarországon.

Hunčí: Márki-Zay mindenkit meglepett

Hunčík Péter szerint Márki-Zay győzelme az ellenzéki előválasztáson a kormánypártokat is meglepte, akik más forgatókönyvre számítottak. Szerinte a jelenlegi magyar kormány nincs felkészülve Márki-Zay Péterre és nem tudják hová tenni a személyét.

Gyimesi György úgy fogalmazott, hogy az ellenzéki miniszterelnök-jelölt az európai liberális maninstream értékrendjét ismételgeti, a migránsok betelepítését és az LMBTQ házasságot támogatja, aki győzelme esetén politikai párt nélkül egy báb lenne Gyurcsány Ferenc kezében

Peter Schutz elmondta, hogy Gyimesi ezzel leginkább a Fidesz narratíváit ismételgeti. Cáfolta, hogy Márki-Zay a migránsok betelepítését támogatná. Rámutatott, hogy az ellenzéki politikus kijelentette, hogy egyetért a határkerítéssel. Schutz üstökösnek nevezte Márki-Zayt, aki jött, látott és győzött.

Zavaró felszínesség

A  gyakran zavaróan laikus és felszínes, a magyar belpolitikát illetően nem túl tájékozott meghívottak a műsorban vázolni próbálták a többi ellenzéki szereplő, így Dobrev Klára vagy Karácsony Gergely személyiségét és politikai hátterét.

Hírdetés

Gyimesi a műsorban kemény kritikával illette Szlovákia budapesti nagykövetét, amiért a V4 tagországok egyetlen diplomatájaként találkozott Márki-Zay-jal. Gyimesi szerint az ellenzék miniszterelnök-jelöltje pont az ellenkezőjét képviseli annak, mint amit Orbán Viktor képvisel.

Gyimesi: Márki-Zay csak egy bábu lesz

Jaroslav Daniška feltette a kérdést, hogy ami Márki-Zay eddigi előnye volt, azaz, hogy nincs mögötte párt, így azok terhei sem érintik, az a parlamenten nem jelent-e majd hátrányt a számára.

Gyimesi szerint mindenképp hátrányt jelent majd, teljesen ki lesz ugyanis szolgáltatva a mögötte álló ellenzéki pártoknak, leginkább Gyurcsány Ferencnek.

Hunčík Péter úgy fogalmazott, hogy teljesen helyénvaló, ha Márki-Zayt Brüsszelben fogadják őt, hiszen teljesen más értékrendet vall, mint Orbán Viktor.

A műsor leginkább a magyarországi politikát nem ismerő szlovákoknak lehetett érdekes, a magyar sajtóból értesülő, közélet iránt nyitott felvidéki magyarok számára gyakran zavaróan hatott a sok üresjárat, a laikus vendégek magyarországi belpolitikával kapcsolatos tájékozatlansága, felszínes ismeretei.

Az viszont mindenképp a szerkesztőiket dícséri, hogy műsorra tűztek egy ilyen fontos témát, és a műsorvezetőnek köszönhetően nem alapból liberális megközelítésből.

Gyimesi szerint áprilisban Magyarország saját karakteréről és a V4-ek jövőjéről is döntenek.

Hunčík visszautasította annak lehetőségét, hogy az USA vagy bármelyik nyugati erőközpont kívülről próbálná meg befolyásolni a magyarországi választásokat. Szerinte ha fennáll ilyen veszély, az leginkább Moszkva részéről.

Schutz részéről elhangzott, hogy Orbán Viktornak egyeseknél teljesen megérdemelten van antidemokratikus híre. Példaként a nyugdíjalapok államosítását és az állami médiát hozta fel, mely utóbbi szerinte olyan állapotokat mutat, melyre Szlovákiában a mečiari-éra alatt sem volt példa. Azt azonban Schutz is elimserte, hogy Orbán Viktor befolyása jóval túlmutat Magyarország határain, és egy francia vagy olasz államvezető erejével bír. Mi több, elmondta, hogy Orbán egyenesen az európai jobboldal vezérének tartja magát.

Gyimesi György Magyarország gazdasági teljesítményét is követendő, pozitív példaként hozta fel. A Fidesz-KDNP kormány alatt ugyanis 6,5 százalékos gazdasági növekedés tapasztalható. Gyimesi szerint így Budapestnek elég pénze van a határon túli magyarság támogatására is, mely gyakran Pozsony feladatait helyettesíti.

Márki-Zay esetleges győzelme esetén Gyimesi úgy látja, hogy megakadna ez a politika és véget érne az Antall Imre által lefektetett nemzeti együttműködés rendszere.

“Korčok ennek természetesen örülne, de a szlovákiai magyarok nem”

– fogalmazott Gyimesi.

Az OĽaNO magyar képviselője úgy látja, a magyarországi választások tétje számunkra, hogy több Pozsony vagy több Budapest lesz-e jelen az életünkben, az anyaországban pedig hogy több Brüsszel, avagy több Budapest.

Hunčík Péter Gyimesi okfejtésével egyetértve kiemelte, hogy mindez egyúttal Putyin, Kína, Erdogan Törökországa, Azerbajdzsán és más autokrata rezsimek felé való fordulást is jelent Orbántól a liberális Európával szemben.

Hogy mi hangzott el a műsorban a magyar támogatáspolitikával kapcsolatban és ki hogy látta, mi a tétje az áprilisi választásoknak, ezzel kapcsolatban hamarosan frissítjük cikkünket.

Frissítjük.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »