Gyimesi György újra nekifut: Április 12. legyen a kitelepítettek és elhurcoltak emléknapja!

Gyimesi György újra nekifut: Április 12. legyen a kitelepítettek és elhurcoltak emléknapja!

Gyimesi György ismét megpróbálja elérni, hogy a parlament vegye fel Szlovákia hivatalos emléknapjai közé április 12-ét, mint a kitelepítettek és elhurcoltak emléknapját. 2021-ben egyszer már megpróbálta a koalíciós pártokat a javaslat mellé állítani, az OĽANO és a Za ľudí támogatását meg is szerezte, ám végül az SaS vétója miatt a kérdés lekerült a napirendről.

Az április 12-i dátum is szimbolikus jelentőségű, 1947-ben ekkor indult el Szlovákiából az első szlovák-magyar lakosságcsere keretében megvalósuló transzport.

Gyimesi az új javaslat beterjesztését Grendel Gábor házelnök-helyettessel, Ifj. Peter Pollák képviselővel és Zuzana Pleštinská képviselővel (mindannyian OĽANO) közösen jelentették be a sajtónak pénteken.

Kiemelték, hogy az emléknap nem a második világháború idején történt tragédiákról, hanem a háború utáni évek kitelepítéseiről szól, amikor lakosságcserére és kényszermunkára hivatkozva több ezer család volt kénytelen elhagyni otthonát, hogy aztán marhavagonokba tuszkolják és egy idegen, távoli helyre szállítsák őket.

“Szeretném különösen kihangsúlyozni, főleg azoknak, akik hátsó szándékot sejtenek majd a javaslat kapcsán, hogy nem célunk a történelmi sérelmek megnyitása. Pedig megtehetnénk, mert a kitelepített magyarok semmilyen elégtételt, sem morális sem pénzügyi elégtételt nem kaptak. Most a cél az, hogy a kitelepített és meghurcolt emberek méltó megemlékezési lehetőséget kapjanak emléknap formájában. Szlovákia kellőképp érett ahhoz, hogy egy ilyen emléknap bevezetéséhez hozzájáruljon, annak érdekében, hogy soha többé ne fordulhasson elő ilyen elnyomás.”

Hírdetés

mondta Gyimesi. Emlékeztetett, hogy még mindig élnek olyanok, akik megélték a kitelepítéseket és elhurcolásokat.

Felhívta a figyelmet, hogy Szlovákiában tekintélyes mennyiségű emléknapot ismernek el, köztük van például a bányatragédia áldozatainak emléknapja, a COVID-ban elhunytak emléknapja, a szamizdat irodalom emléknapja, az igazságtalanul vádoltak emléknapja és Szlovákia egyházi provinciaként való kihirdetésének emléknapja, és így tovább. De a kitelepítetteknek és elhurcoltaknak nincs emléknapja.

Körkép.sk

Az SaS vétózta Gyimesit: Április 12-e nem lesz a kitelepítettek és elhurcoltak emléknapja Szlovákiában


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »