Gyimesi a TA3-ban: Nagyvonalúak vagyunk Brüsszel és Ukrajna felé és gyávák saját érdekeink védelmezésében

Gyimesi a TA3-ban: Nagyvonalúak vagyunk Brüsszel és Ukrajna felé és gyávák saját érdekeink védelmezésében

Komoly témák kerültek terítékre a közmédia vasárnapi, 5 perc múlva 12 című vitaműsorában, melynek vendégei a következők voltak:

– Gyimesi György (OĽaNO), a parlament költségvetési és pénzügyi bizottságának alelnöke

– Marián Viskupič (SaS), a parlament költségvetési és pénzügyi bizottságának elnöke

– Erik Tomáš, a parlament szociális ügyi bizottságának tagja, a Hlas-SD alelnöke

– Martin Beluský (ĽSNS), a parlament költségvetési és pénzügyi bizottságának tagja

Slovnaft ügy

Gyimesi rámutatott, hogy ha Richard Sulík gazdasági miniszternek fontos lett volna a szlovák államérdek, akkor nem károsította volna meg a költségvetést, és ugyanolyan kivételt tudott volna kialkudni Szlovákiának, mint Csehország vagy Magyarország.

Majd elismételte a korábbi sajtótájékoztatóján elmondottakat, miszerint az Oroszországgal szembeni uniós szankciócsomag veszélyezteti a Slovnaft működését és üzemanyaghiányt, illetve annak árnövekedését idézheti elő 8 hónap után.

Vitapartnere, a parlament pénzügyi bizottságának SaS-es elnöke, Marián Viskupič azzal védekezett, hogy Szlovákia ugyanazt tárgyalta ki magának, mint Magyarország és Szlovákia. Gyimesi azonban könnyedén cáfolta a szavait, rámutatva a Slovnaft reagálására, aki maga is elismerte, hogy gondjaik lehetnek.

„Rendkívül nagyvonalúak vagyunk Brüsszellel és Ukrajnával szemben. Magunknak is merhettünk volna jobb feltételeket kialkudni“

– fogalmazott Gyimesi.

Viskupič szerint nem eszik olyan forrón a kását, és szerinte a Slovnaft 8 hónap után nem orosz kőolajjal is fog tudni működni. A gond csak az, mondta Gyimesi, hogy nem lesz hová eladnia a legyártott mennyiség kétharmadát. Az OĽaNO magyar nemzetiségű képviselője többször hangsúlyozta, hogy Erik Tomáš (Hlas), és az ĽSNS-es Martin Beluský, valamit a már említett Viskupič (SaS) mellett ő az egyetlen koalíciós képviselő a műsorban.

Hírdetés

Kijelentette, hogy az SaS mindenáron igyekszik leplezni Sulík fatális hibáját, amivel 2,3 milliárd eurós kárt okozott Szlovákiának.

Azt is elmondta, hogy a Slovnaft jelenleg a magas üzemanyagárakon havi 100 millió euró haszonra tesz szert. Gyimesi szerint ezt a pénzt, extra profitot meg kellene adóztatni, hogy egy részét visszafizesse a költségvetésbe, az állam pedig visszajuttathassa azt az embereknek fizetésemelés, vagy regulált üzemagyagár formájában.

A családtámogatási csomaggal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a kormánykoalíció egy év alatt 850 millió eurót juttatott pluszban az emberekhez az oltási pénz és a korábban kifizetésre kerülő 13. nyugdíj formájában. Minderre szerinte onnan van pénz, hogy a Smer – SNS – Most-Híd koalícióval ellentétben ez a koalíció nem lop, nem viszik ki a pénzt Ciprusra, és az így megspórolt összeget tudják szétosztani a családok és az emberek között.

Költségvetés

A jövő évi költségvetéssel kapcsolatan Gyimesi elmondta, hogy a pénzügyminisztérium konszolidált költségvetést készít elő, melyben garantálva van a nemrég elfogadott családtámogatási csomag fedezete. Amire egyelőre nincs fedezet, de keresik a megoldást, az a tanárok, orvosok, egészségügyi dolgozók fizetésének emelésre. Gyimesi szerint erre az oligopolok és monopóliumok megadóztatásából szeretnének pénzt szerezni.

Adóemelés

„Azt szeretnénk, ha ezek a vállalatok az extrém módon megnőtt bevételekből illetve hasznukból hozzájáruljanak a költségvetéshez“

– magyarázta Gyimesi. Hasonló döntést hozott az elmúlt napokban Magyarország is.

Az SaS azonban ellenzi az újabb adóemelést. Szerintük a hiányzó pénzt úgy lehetett volna előteremteni, ha nem javasolják az évi 1,3 milliárd euróba kerülő családtámogatási csomagot.

Gyimesi erre reagálva úgy fogalmazott, hogy saját véleménye alapján ő az SaS vétója ellenére is előterjesztené a javaslatot.

LGBTI zászlók

Az LGBTI zászlók középületeken való betiltását célzó javaslattal kapcsolatban Gyimesi megismételte, hogy nem fogja visszavonni a javaslatot, ugyanakkor szívesen tárgyal Eduard Heger kormányfővel a témáról.

Az igaz, hogy formabontó módon, egy ellenzéki képviselővel összefogva terjesztettük be a javaslatot, ugyanakkor végig szem előtt tartottam a szlovák alkotmány rendelkezéseit, melyek úgy szólnak, hogy Szlovákia nem kötődik semmilyen ideológiához, sem valláshoz, ugyanakkor a tradicionális, anya és apa alapú családi értékeket védelmezi.

„Egyetlen érvet sem hallottam az elmúlt napokban arról, hogy miért kellene kirakni az LGBTI zászlókat. Többször is előfordult, hogy iskolákban, az ombudsman székhelyén, vagy Szlovákia budapesti nagykövetségén lengett ilyen zászló. Részemről a tiltás nem az LGBTI közösség ellen szól“

érvelt Gyimesi, aki korábban azt is elmondta, hogy adott esetben megtámogatja, hogy azonos nemű párok tájékoztatást kaphassanak egymás egészségügyi állapotáról.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »