„Gyermektelen politikusok”: elszabadultak az indulatok Skóciában

Politikusok és aktivisták is elítélően nyilatkoztak azzal az interjúval kapcsolatban, melyet a Sunday Times nevű brit lap jelentetett meg. A szóban forgó cikk arról szól, hogy Nicola Sturgeon elmondta: elvetélt 40 éves korában.

Bár a skót miniszterelnök, Nicola Sturgeon széles körű támogatást kapott, volt, akit felbőszített az a stílus, ahogy a lap a nyilatkozatot mint „szívfájdító titkot” tette közzé, kiegészítve egy táblázattal, mely felsorolja a magas beosztású gyermektelen nőket, teljes mértékben figyelmen kívül hagyva azt, hogy vannak olyan férfi politikusok is, akiknek nincs gyermekük – írja a Guardian.

Hírdetés

Ruth Davidson skót konzervatív vezető – aki ugyancsak a felsoroltak között volt – például a „helytelen és durva” szóhasználatot kifogásolta, ironikusan megjegyezve: nagyon „élvezi”, amikor „gyermektelen politikusnak” titulálják. Anna Soubry konzervatív képviselő pedig úgy fogalmazott: sokszor úgy érzi, mintha nem előre, hanem visszafelé haladnának a gondolkodásmódot tekintve.

Natalie Bennett egykori zöldpárti vezető hangsúlyozta: olyan, mintha a Sunday Times az 1950-es években élne. Emellett felhívta a figyelmet arra, hogy a 45 éves brit nők 20 százalékának nincs gyermeke, és ez az arány várhatóan 25 százalékra fog növekedni. Therese Coffey konzervatív párti képviselő szintén a férfi politikusokat hiányolta a listáról.

Az egyenlő képviseletért küzdő skót kampány, a Women 50:50 azonban saját táblázatot is készített, melyben azok a férfi politikusok vannak felsorolva, akiknek nincs gyermekük. Az alapító Talat Yaqoob azt mondta: Nicola Sturgeon személyes történetének részletezésével egy tabut akart megdönteni, míg a táblázattal csak ennek az ellenkezőjét érték el. „Vajon nyomtatás előtt felhívták Ruth Davidsont, Natalie Bennettet vagy Justine Greeninget”, és megkérdezték őket a személyes történetükről? – tette fel a kérdést, hozzáfűzve: vélhetően nem, és a (női) gyermektelenséget úgy állították be, mintha az probléma lenne.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »